Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 19-04-2024
Головна » 2017 » Жовтень » 23 » Науковці - берези та ялини врятують Ісландію від екологічної катастрофи
16:25
Науковці - берези та ялини врятують Ісландію від екологічної катастрофи


 

 

Берези та ялини врятують Ісландію від екологічної катастрофи — науковці

Ісландія втратила більшість своїх дерев близько тисячі років тому, коли поселення вікінгів почали вирубувати ліси задля вирощування продовольства та створення пасовищ. Зараз ісландці прагнуть повернути хоча б частинку з цих лісів, поліпшити та стабілізувати ґрунт країни, допомогти сільському господарству та боротися зі зміною клімату. Однак при будь-якій спробі відновлення насаджень вони зіштовхуються з труднощами.

Про це повідомляє видання "The New York Times".

За останні роки у країні посадили понад 3 мільйона дерев, однак відсоток покритих лісом земель ледь збільшився. Основна причина — потужна ерозія ґрунту. Вона виникла внаслідок відсутності дерев та наявності великих шматків вулканічної породи, якими багата країна. Окрім цього, для Ісландії характерні сильні вітри та подекуди піщані бурі, потужність яких здатна відривати фарбу з автомобілів.

Боротьба з ерозією та вітром триває уже протягом декількох століть. У 1882 році уряд Ісландії прийняв політику щодо лісовідновлення як способу покращення фермерства та досягнення поставлених цілей у боротьбі зі зміною клімату.
Країна почала широкомасштабно використовувати геотермальну енергію та гідроенергетику. Також відкрито декілька лабораторій для вивчення шляхів стабілізації ґрунту та зростання рослинності.

На сьогодні наукові технології дають перші успіхи. Спеціалісти навчилися оцінювати різноманітні ділянки землі та підбирати рослинність, яка має більшу ймовірність прорости. Показово, що нині найбільш розповсюдженим деревом Ісландії можна вважати березу. Вона легше переносить поганий ґрунт та створює більш прийнятні умови для росту інших видів рослин.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 1031 | Дата публікації: 23-10-2017 | Додав: adminA | Теги: екологічна катастрофа, Ісландія, берези та ялини, Науковці | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]