Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 28-03-2024
Головна » 2014 » Серпень » 1 » Натільний хрестик - навіщо носити його
20:41
Натільний хрестик - навіщо носити його


Навіщо носити хрестик?

Хрест для віруючих – це велика сила, що рятує від всякого зла, особливо ж від ворогів. Натільний хрестик допомагає переносити хвороби та негаразди, зміцнює дух, захищає від злих людей і у важких обставинах.

Хрест дається людині при хрещенні, на Русі його ще називають «тільник». Під час Таїнства хрещення хрестик покладається як виконання слів Господа Ісуса Христа: «Хто хоче йти за Мною, відрічеться себе, і візьме хрест свій і йде за Мною» (Мк. 8, 34).

Натільний хрест освячується священиком, який читає дві особливі молитви, в яких просить Господа Бога, щоб Він влив у хрест небесну силу і щоб цей хрест зберігав не тільки душу, а й тіло від усіх ворогів, чаклунів, чародіїв, від всяких злих сил. Ось чому на багатьох натільних хрестах є напис «Спаси і сохрани!».

Як вибрати натільний хрестик

Натільний хрестик – це в першу чергу символ християнської віри, а не красива ювелірна прикраса. Натільні хрестики завжди відрізнялися різноманітністю форм і матеріалів, з якого зроблені – золото, срібло, мідь, бронза, дерево, кістка, бурштин.

При виборі хрестика треба звертати увагу не на метал, а на форму, яка повинна відповідати православним традиціям. Традиційний православний натільний хрест має восьмиконечную форму.

Чи можна носити хрести з католицьким розп’яттям

Головна умова в православній іконографії – фігура Спасителя висловлює Божественний спокій і велич. Вона ніби накладена на хрест, і Господь відкриває свої обійми всім, хто до нього звертається.

Художником виконується завдання зображення Христа в Людської і Божественної іпостасях, показуючи одночасно смерть і перемогу Спасителя.

Католики в середні століття відмовилися від символічного духовного зображення Ісуса. Концентрують увагу на муках і смерті, тим приховуючи торжество Господа, Який переміг смерть і відкриває життя вічне.

Переважають риси натуралізму людських страждань і муки хресної страти:

Важкість тіла, провисання на витягнутих руках.

Голова, увінчана терновим вінцем.

Перехрещені ступні прицвяховані одним цвяхом.

Анатомічні подробиці, які передають правдивість кари.

Православ’я вимагає носіння хрестика православного, а не католицького. Це відбувається через різні погляди на основи і догми християнської віри.

Як освятити натільний хрестик

Щоб освятити натільний хрестик, треба прийти до церкви до початку богослужіння і попросити про це священнослужителя. Якщо богослужіння вже відбувається, можна звернутися за допомогою до церковного працівника, який допоможе передати хрестик священику у вівтар. При бажанні можна просити здійснити освячення хрестика у вашій присутності, щоб бути спільником у молитві.

Чи можна дарувати натільний хрест

Хрестики дарувати можна. Дорогій для вас людині буде удвічі приємно, якщо при врученні хрестика ви скажете, що сходили до церкви і вже освятили його.


 


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини психології | Переглядів: 1983 | Дата публікації: 01-08-2014 | Додав: adminA | Теги: натільний хрестик - навіщо носити й | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]