Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 28-03-2024
Головна » 2012 » Лютий » 14 » На рекордних швидкостях змусять працювати Великий адронний колайдер науковці CERN
20:28
На рекордних швидкостях змусять працювати Великий адронний колайдер науковці CERN




Науковці Європейського центру ядерних досліджень (CERN) збільшать енергію Великого адронного колайдера (ВАК), найбільшого в світі прискорювача заряджених частинок, до 8 тераелектронвольт (ТеВ), або 4 ТеВ на жмуток.


Як передає ИТАР-ТАСС з посиланням на повідомлення CERN, це на 0,5 ТеВ вище, ніж та енергія, з якою колайдер, розташований на глибині 150 метрів поблизу Женеви, діяв у 2010 і 2011 роках.

На цьому рівні енергії, що фактично означає швидкість, з якою жмутки протонів рухаються назустріч один одному по тунелю ВАК, прискорювач буде діяти до кінця нинішнього року.

Цей час, наголошують у CERN, буде використано науковцями для того, щоб спробувати довести або спростувати існування бозона Хіггса - передбаченої елементарної частинки, що відповідає за масу частинок в рамках фізичної теорії "стандартного типу".

"До кінця року ми будемо знати, чи є в природі частинка Хіггса, або жвідкинемо можливість існування Стандартної моделі", - наводяться в комюніке слова директора з досліджень CERN Сержіо Бертолуччі.

Торік у грудні фізики CERN оголосили про те, що їм вдалося виявити ознаки бозона Хіггса, проте поки що вони не мають необхідної кількості даних, аби підтвердити його існування.

Поки що їм вдалося сильно звузити діапазон мас, в якому може "жити" бозон Хіггса - з 500 до 16 гігаелектронвольт (ГеВ), що вже можна вважати величезним досягненням.

Для того щоб зробити додаткові висновки і, можливо, підтвердити виявлення так званої "божественної частинки", необхідно зібрати ще більше даних, ніж торік.

Тоді науковці змогли зібрати дані обсягом 5 зворотних фемтобарн, що означає нагромаджену світність, тобто є показником кількості частинок, які пролетіли по кільцю ВАК.

В цьому році, як очікується, обсяг зібраних даних має бути збільшено втричі, до 15 зворотних фемтобарн.

Збір інформації фізики здійснюють, досягаючи зіткнення жмутків протонів, причому що вища швидкість зіткнень, то більше інформації вони отримують для перевірки наявних теорій.
Як повідомляє CERN, жмутки протонів будуть інжектовані у ВАК наступного місяця, після чого розігнані до енергії 8 ТеВ завдяки тисячам надпровідних магнітів загальною довжиною понад 27 км, охолоджених до температури мінус 271 градус. На цій енергії колайдер працюватиме до листопада поточного року.

Швидкість пучків протонів фактично дорівнює швидкості світла - за 1 секунду вони долають 27 км тунелю ВАК 11 тисяч разів.

Після цього ВАК, що є найбільшим інструментом дослідження мікросвіту, буде зупинений на профілактику, яка триватиме близько 20 місяців.

За цей час буде проведена підготовка для того, щоб запустити колайдер в 2014 році на максимальній енергії, для якої він був спроектований, - 14 ТеВ (або 7 ТеВ на жмуток).

У грудні 2011 року науковці з CERN заявили, що їм вдалося зафіксувати ознаки існування цієї частинки, але незаперечних доказів її існування поки що немає.

Бозон Хіггса, відповідно до сучасної теорії елементарних частинок - Стандартної моделі, - відповідає за масу у Всесвіті. Гіпотезу його існування запропонував в 1960-ті роки англійський професор Пітер Хіггс, ім'ям якого і названо частинку.

Науковець припустив, що Всесвіт пронизаний незримим полем, проходячи крізь яке, деякі елементарні частинки "обростають" субатомічними "бозонами", отримуючи масу, тоді як інші (наприклад, фотони) - так і залишаються позбавленими її.

Зазначимо, що експерименти з пошуку бозона Хіггса лякають деяких науковців своєю непередбачуваністю - за однією з теорій, виявлення цієї частинки може призвести до ланцюгової реакції мимовільного зростання маси з утворенням чорної діри, що загрожує знищенням всьому живому.

Фізики сподіваються, що в 2012 році вони все ж зможуть отримати дані, які або доведуть, що бозон Хіггса існує, або ж спростують цю теорію. Як передбачається, відкриття "божественної частинки" дозволить зробити революцію в науці, допоможе значно просунутися в розумінні фундаментальних законів фізики і принципів будови Всесвіту.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новітні технології | Переглядів: 1968 | Дата публікації: 14-02-2012 | Додав: admin | Теги: великий адронний колайдер | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]