Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 19-04-2024
Головна » 2017 » Грудень » 21 » На особисті якості людини впливає клімат
20:31
На особисті якості людини впливає клімат


 

Міжнародна група психологів заявила, що клімат може бути одним з факторів, здатних впливати на розвиток особистості.

Психологи з Китаю і США провели дослідження за участю 1 666 225 осіб і зробили висновок: клімат регіону, де людина виросла, може впливати на особливості її особистості. Вихідці з районів з м’яким кліматом виявилися більш схильні до емоційної стабільності, екстраверсії та відкритості новому досвіду. В опитуваннях взяли участь 5 587 мешканців 59 китайських міст і 1 660 638 американців, які проживають у 12 499 поштових округах.

У Китаї у дослідженні брали участь студенти, які до вступу в університет жили в рідному місті, нікуди не переїжджаючи. У США вчені опитали широке коло людей з різним рівнем освіти. Учасники заповнили анкету з 40 питань, створену на основі «великої п’ятірки» — однієї з психологічних моделей особистості людини. Вона оцінює ступінь прояву п’яти основних рис: схильності до екстраверсії, відкритості новому досвіду, приємність у спілкуванні (agreeableness), сумлінності (conscientiousness) і схильності до невротизму (ступінь емоційної стабільності).

Дані опитувань зіставили з середніми температурами регіонів, в яких виросли опитані. Чим сильніше температури відхилялися від середнього показника в 22 °C, тим менш м’яким вважався клімат. Також дослідники вивчили інші характеристики регіонів: ВВП на душу населення, щільність населення, рівень захворюваності на грип, а також площа полів рису і пшениці у регіоні.

У вихідців з територій з більш м’якими середніми температурами виявилися вищими всі показники «великої п’ятірки». Ці якості психологи пов’язують зі здатністю людини до соціалізації (приємність у спілкуванні, сумлінність, емоційна стабільність) і пластичністю особистості (відкритість новому, рівень екстраверсії). Зв’язок зберігався і у китайців, американців, незалежно від віку, статі і доходів.

Психологи вважають, що м’який клімат дозволяє людині частіше проводити час в спілкуванні з іншими. Також у жителів «м’яких» кліматичних зон є більше варіантів занять на дозвіллі. Все це, за словами психологів, може сприяти розвитку якостей «великої п’ятірки». Автори роботи підкреслюють, що клімат — далеко не єдиний фактор, що впливає на розвиток особистості людини.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини психології | Переглядів: 1355 | Дата публікації: 21-12-2017 | Додав: adminA | Теги: особисті якості людини, Вплив, клімат | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]