Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 29-03-2024
Головна » 2019 » Квітень » 19 » На коричневому карлику астрономи помітили мегаспалах енергії
18:01
На коричневому карлику астрономи помітили мегаспалах енергії



Астрономи помітили мегаспалах енергії на коричневому карлику

Астрономи зафіксували дуже потужний спалах, який викинув коричневий карлик L-типу.

Як повідомляє ZN,UA в ході події зірка збільшила свою яскравість в 10 тисяч разів, виділивши колосальну кількість енергії.

Коричневі карлики – об’єкти, маса яких більша за Юпітер, але якої недостатньо для підтримки термоядерного горіння водню, характерного для зірок з великою масою. Разом з тим, в них протікають термоядерні реакції за участю ядер дейтерію і літію.

Серед коричневих карликів виділяють кілька типів, виходячи з їхніх спектральних характеристик. L-карлики належать до об’єктів, які знаходяться на кордоні між зірками і коричневими карликами і мають ефективну температуру 1300-2300 кельвін.

Тепер дослідники помітили потужний спалах на карлику ULAS J224940.13-011236.9, який розташовується на відстані 250 світлових років від Землі і радіус якого в 10 разів менший за сонячний. Спалах стався 13 серпня 2017 року. В ході події зірка збільшила свою яскравість в 10 тисяч разів, а кількість енергії, яка виділилася, була в 10 разів більшою, ніж під час спалаху на Сонці у 1859 році (найпотужнішому за всю історію спостережень).

Це говорить про те, що навіть у таких холодних і невеликих зірок може зберігатися сильна магнітна активність і необхідно переглянути механізми утворення спалахів у них. Подальші спостереження повинні допомогти вченим зрозуміти, яку масу повинен мати коричневий карлик, щоб у нього була відсутня спалахова активність.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 655 | Дата публікації: 19-04-2019 | Додав: adminA | Теги: коричневий карлик, астрономи, мегаспалах енергії | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]