Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 28-03-2024
Головна » 2019 » Червень » 6 » На 3D принтері вперше вдалося надрукувати рогівку ока
19:52
На 3D принтері вперше вдалося надрукувати рогівку ока


 

Вперше вдалося надрукувати рогівку ока на 3D принтері: фото

Група дослідників надрукувала за допомогою стовбурових клітин рогівку ока на 3D-принтері.

Рогівка – це тонкий епітеліальний шар, який покриває зіницю і захищає око від зовнішнього середовища. Будь-яке пошкодження тканини може призвести до проблем з зором.

Якщо ж рогівка мутніє, то лазером видаляють частину шару та замінюють уражену рогову оболонку на донорську або штучну. Черга на донорську становить 6 років. Штучна оболонка, яку виготовляють з синтетичних полімерів, гірше приживається та швидше мутніє.

Вчені з Університету Меріленда, Уханьского університету і Східно-Китайського політехнічного університету для створення штучної біосумісної рогівки застосували метод 3D-друку, пише журнал Biofabrication.

Як картридж для принтера використовували "чорнило" з колагенової міжклітинної речовини самої рогівки і стовбурові клітини.

Форму і розмір рогівки можна підібрати для кожного пацієнта індивідуально. Для цього його очі скануються, і комп'ютер перетворює цю інформацію на команди для 3D-принтера.

Дослідження показало, що в перший день після друку життєздатними залишалися понад 90% клітин, а на сьомий день – 83%. При цьому для друку використовували порівняно недорогий біопринтер, а сам процес зайняв менш як десять хвилин.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новітні технології | Переглядів: 710 | Дата публікації: 06-06-2019 | Додав: adminA | Теги: друк, рогівка ока, 3D принтер | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]