Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 28-03-2024
Головна » 2012 » Травень » 17 » Морські динозаври хворіли на артрит
23:42
Морські динозаври хворіли на артрит



Стародавні морські ящери пліозаври, які населяли океани землі у мезозойську еру, страждали від хвороби, що нагадує людський артрит – це видно з характерних деформацій на одній зі щелеп рептилії, знайденої у міському музеї Брістоля.

Про це заявляють британські палеонтологи у статті, опублікованій у журналі Palaeontology.

Пліозаври - великі морські хижаки часів Крейдяного та Юрського періодів - були широко поширені в океанах та морях стародавньої Землі. Довжина їхнього тіла могла досягати 15 метрів, маса - декількох десятків тонн, а за формою вони найбільше нагадували сучасних крокодилів. Велика сила їхніх щелеп дозволяла їм полювати на будь-яку здобич, у тому числі і на дрібних іхтіозаврів, плезіозаврів та гігантську рибу лідсіхтіс (Leedsichtys) довжиною 20-25 метрів.

Джудіт Сассун (Judyth Sassoon) з університету Брістоля (Велика Британія) вивчала останки пліозаврів, що зберігаються у палеонтологічному музеї цього міста. Вона зауважила, що одна зі щелеп морських ящерів була незвичайним чином викривлена.

Сассун та її колеги з університету Брістоля ретельно вивчили дану скам'янілість, намагаючись з'ясувати причини незвичайної деформації. Через деякий час дослідники зрозуміли, що лівий суглоб щелепи був зношений і сильно пошкоджений через дегенеративну хворобу, яка нагадує людський артрит.

Внаслідок цього рептилія була змушена жити останні роки свого життя з перекошеною щелепою. Це добре узгоджується з тим, що на поверхні кістки залишилися глибокі подряпини від зубів верхньої щелепи, які з'являлися у ті моменти, коли літній гігант намагався захопити та з'їсти чергову жертву.

Судячи із загальної формі черепа та структури кісток, жертвою артриту була літня самка, яка мешкала у морях на місці сучасної Європи у пізньому Юрському періоді.

"Як і у літніх людей з'являється артрит стегнових суглобів, літня "леді" - пліозавр стала жертвою артриту щелепи і досить довгий час жила із цим пошкодженням. Тим не менше, в чкийсь момент її щелепа зламалася і так і загоїлася. Малоімовірно, що пліозавр міг добувати їжу зі зламаною щелепою, і цей останній перелом, мабуть, став причиною загибелі ящера", - пояснила Сассун.

Як підкреслюють учені, подібні випадки відбуваються і з сучасними нам тваринами - крокодилами, китами та іншими істотами.

"Схожі деформації можна помітити серед нинішніх тварин, наприклад, серед крокодилів та кашалотів, і ці істоти можуть прожити із такою травмою протягом довгих років, якщо вони все ще можуть харчуватися. З іншого боку, вони весь час будуть відчувати біль - згадайте, що легендарний Мобі Дік із роману Германа Мелвілла повинен був мати криву щелепу ", - додав учасник групи Майкл Бентон (Michael Benton) із Брістольського університету.

Раніше вчені припустили, що динозаври могли зникнути з лиця Землі під час останнього масового вимирання через те, що дрібні динозаври, здатні пережити катаклізм, вимерли або "перекваліфікувалися" на птахів під тиском конкуренції з дитинчатами більших ящерів та ссавцями.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 2544 | Дата публікації: 17-05-2012 | Додав: admin | Теги: артрит, морські динозаври, морські ящери пліозаври | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]