Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 29-03-2024
Головна » 2012 » Лютий » 21 » Марс із слідами свіжої сейсмічної активності
15:59
Марс із слідами свіжої сейсмічної активності



Науковці виявили на знімках поверхні Марса, зроблених з борту станції MRO (Mars Reconnaissance Orbiter), сліди недавніх землетрусів, говориться в статті, яка буде опублікована в Journal of Geophysical Research-Planets.

За допомогою камери високої роздільної здатності HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment) Джералд Робертс з Лондонського університету досліджував валуни розміром від двох до 20 метрів вздовж системи розломів Борозни Цербера (Cerberus Fossae), яка перетинає відносно молоду - віком кілька мільйонів років - лавову рівнину, передає РИА "Новости".

Деякі з цих валунів скотилися зі скель, залишивши за собою характерні сліди в зернистому ґрунті. Вивчення цих слідів, а також характеру зсувів, які викликало їх падіння, показало, що вони впали через сейсмічну активність, а не через інші причин - наприклад, танення льоду.

При цьому розмір і число упалих валунів росло при русі до центру кола радіусом близько 100 кілометрів з центром в системі розломів Цербера.

"Це підтримує гіпотезу, що валуни були зрушені струсом ґрунту, і його сила знижується в міру віддалення від епіцентру "марсотрусу ", - заявляє Робертс.

Оскільки зона потривожених валунів мала розмір близько 200 кілометрів у довжину, науковці вважають, що магнітуда землетрусу становила близько семи одиниць.

Сліди, залишені валунами, свідчать, що "марсотрус" відбувся порівняно недавно, оскільки вітер швидко б знищив їх. Рівень вітрової ерозії на Марсі досить високий: сліди, залишені американськими марсоходами, були занесені пилом за кілька років.

Можливо, роблять висновок науковці, такі потужні землетруси можуть відбуватися на Марсі і зараз.

Фактор сейсмічної активності може бути важливий для пошуків життя - землетруси можуть означати присутність вулканічної активності, підземного тепла, а значить, великі зони вічної мерзлоти можуть в деяких районах танути, створюючи місця, придатні для життя.

А ось американський зонд LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter) зафіксував присутність інею на дні приполярних місячних кратерів, куди ніколи не потрапляє сонячне світло.





За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 1799 | Дата публікації: 21-02-2012 | Додав: adminA | Теги: на поверхні Марсу сліди свіжих земл | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]