Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Сб, 20-04-2024
Головна » 2014 » Грудень » 11 » Комети навряд чи принесли воду на Землю - дані "Розетти"
18:09
Комети навряд чи принесли воду на Землю - дані "Розетти"


 

 Вода на кометі Чурюмова-Герасименко сильно відрізняється за ізотопним складом від земної, свідчать дані космічного апарату "Розетта", що літає довкола комети.

Це завдає серйозного удару по теорії про те, що вода на Землі має переважно кометне походження.

Результати досліджень "Розетти" були опубліковані в журналі Science.

Автори статті роблять висновок, що воду на Землю, більш імовірно, принесли астероїди. Утім, інші науковці кажуть, що остаточно виключити роль комет поки що не можна через брак даних.

Комета з "тяжкою водою"

"Розетта" літає по орбіті довкола комети 67P від серпня. 12 листопада на комету сів модуль "Філи", і хоча його батареї швидко розрядилися, він зібрав багато важливих даних.

Тим часом "Розетта" продовжує аналізувати подорож "льодяної гори". Зокрема, два мас-спектрометри на її борту аналізують водяну пару, яку викидає комета.

Як з'ясувалося, ізотопний склад цієї пари сильно відрізняється від складу земної води: у ній набагато більше атомів дейтерію.

Дейтерій - це ізотоп водню, який інколи заміщає атом водню в молекулі води.

На Землі у кожних 10 тисячах молекул води можна знайти три атоми дейтерію. Молекула з цим ізотопом важча, ніж звичайна.

І на кометі Чурюмова-Герасименко такої "важкої води" у понад три рази більше ніж на нашій планеті, розповіла BBC Radio 4 професор Кетрін Альтвеґ.

"Це значить, що комети такого типу не могли принести воду на Землю", - каже вона.

Комети чи астероїди?

Комета Чурюмова-Герасименко походить з поясу Койпера, що лежить між орбітами Нептуна і Урану.

Раніше науковці з'ясували, що вода в кометах, які походять з іншої області Сонячної системи - хмари Оорта, також мають інший ізотопний склад, ніж на Землі.

І хоча у ще одній кометі з поясу Койпера, Гартлі-2, знайшли воду, аналогічну земній, професор Альтвеґ не вірить, що цей кометний резервуар у цілому міг стати джерелом води для нашої планети.

"На якихось кометах вода легша, на якихось важча.  В сумі всі ці комети породжують щось важче, ніж те, що ми бачимо на Землі", - каже вона.

Натомість професор вважає, що наші океани могли породити астероїди.

"Нам уже дещо відомо про астероїди з вивчення їхніх уламків - метеоритів. І характеристики астероїдів дуже нагадують нашу воду", - розповідає науковець.

До того ж, ці небесні тіла формувалися ближче до Сонця і мали більше шансів зіткнутися з Землею, ніж комети з-за Нептуна.

Утім, деякі дослідники вважають, що списувати з рахунку комети поки зарано.

Професор Алан Фітцсіммонс з Астрофізичного центру Королівського університету Белфаста, заявив, що хоча знахідки "Розетти" ніхто не ставить під сумнів, проблема в тому, що з поясу Койпера було досліджено надто мало комет.

А професор Моніка Ґрейді зауважує, що "Розетта" заміряла газ, що виходить з поверхні комети. А оскільки газ може змінювати свій склад, слід дочекатися ще й даних аналізу льоду з небесного тіла.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 1502 | Дата публікації: 11-12-2014 | Додав: adminA | Теги: комети, дані Розетти, воду на Землю | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]