Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 18-04-2024
Головна » 2012 » Червень » 17 » Хвиля від подвійної бурі на Сонці
23:55
Хвиля від подвійної бурі на Сонці



Два потужні викиди плазми, що сталися на Сонці в середу і в четвер, викликали магнітну бурю на Землі в ніч на неділю, свідчать дані центру прогнозу космічної погоди Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США (NOAA), передає РИА "Новости".

За інформацією центру, близько півночі індекс геомагнітних обурень Kp, вимірюваний мережею наземних магнітних станцій, досяг значення 6, при тому, що мінімальним рівнем для магнітної бурі вважається 5. До ранку індекс впав до "жовтого" значення 4 і наразі залишається на цьому рівні.

Крім того, супутники GOES зафіксували зростання потоку протонів поблизу нашої планети, проте він не збільшився до небезпечного для космічних апаратів рівня.

Магнітні бурі на Землі починаються, коли в магнітосферу планети "ударяють" викинуті Сонцем згустки плазми. Заряджені частинки викликають геомагнітні збурення. Якщо вони досягають великої сили, це може призводити до збоїв в електронному устаткуванні, перебоїв з радіозв'язком і в електричних мережах.

Сьогоднішня буря стала результатом двох корональних викидів, що відбулися в активній області 1504, яка з'явилася на видимій стороні Сонця 9 червня. Ця область 13 і 14 червня видала два потужні спалахи, які супроводжувалися викидом сонячної плазми. Швидкість першого викиду була порівняно невисока (604 кілометри в секунду), проте другий викид відрізнявся значною швидкістю - 1360 кілометрів в секунду.

Як очікувалося, обидві хмари плазми повинні були дістатися до Землі приблизно одночасно - 17 червня. Нинішні геомагнітні збурення, ймовірно, були викликані "подвійним ударом" цих викидів.

Відзначимо, сонячна активність на початку літа перейшла в різку стадію зростання. У такі дні лікарі радять не нервувати, пити заспокійливий трав'яний чай і обмежувати себе в їжі.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 2149 | Дата публікації: 17-06-2012 | Додав: adminA | Теги: бурі на Сонці | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]