Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 29-03-2024
Головна » 2019 » Червень » 20 » Їїжа стане жертвою глобального потепління - вчені
23:19
Їїжа стане жертвою глобального потепління - вчені


Серед наслідків глобального потепління найчастіше згадують руйнівні урагани, повені і посухи. Але набагато раніше кожен з нас відчує це на собі, просто купуючи їжу. Про те, які делікатеси зникнуть першими, розповідає автор книги «Доля їжі» Аманда Літл.

В інтерв’ю Wired вона розповіла про майбутнє нашої звичної їжі, ГМО-рослин і штучного м’яса. За її словами, в гарячому світі майбутнього саме їжа впаде першою жертвою кліматичних змін. І раніше всього зникнуть або в рази подорожчають звичні «маленькі радощі»: чашка кави, десерт з полуницею або келих пива.

За її словами, люди просто не усвідомлюють, наскільки складним людство зробило процес виробництва їжі. Вона вважає, що раніше за все почнуться проблеми з поживними і ароматними плодами, для визрівання яких нерідко потрібен особливий мікроклімат. Кава — один з головних прикладів з цієї сфери. Інші жертви — какао і полуниця.

А висаджування багаторічних рослин взагалі перетвориться на «сільськогосподарську лотерею», попереджає вона. Наприклад, оливковому дереву потрібно близько шести років, щоб дати перші плоди. За цей час клімат і грунт можуть змінитися. І не кожен фермер захоче ризикувати зусиллями.

В Італії кілька місяців тому засуха вже призвела до небувалого дефіциту оливкової олії, нагадує вона. І це тільки початок. Більшу частину кави, наприклад, виробляють лише в дев’яти країнах світу.

Плодові дерева і чагарники вимирають зовсім не через урагани або посуху, попереджає дослідник. Досить скромних змін в температурі, і сад починає цвісти в лютому. Потім наступають останні заморозки — і ожилі рослини гинуть.

Літл вважає, що сучасні ГМО-рослини не рятують індустрію, а гублять екологію. Зараз головна ГМО-культура в США — кукурудза з лейблом «Roundup Ready».

Розробляють їх, зрозуміло, самі виробники добрив, наприклад хімічний гігант Monsanto. Таку кукурудзу можна заливати тоннами інсектицидів, вбиваючи всіх шкідників і бур’яни.

Попутно таке «тотальне землеробство» знищує родючий шар грунту, але міркування прибутку в сучасному світі майже завжди на першому місці.

Дослідник каже, що в Африці невеликі лабораторії, які намагаються в умовах обмежених ресурсів створити «правильні ГМО» — культури, стійкі до посухи, зростання температури або опірні шкідників без необхідності знищувати все навколишнє раундатом.

Але поки, нарікає Літл, тільки там вчені розуміють, що це питання виживання для місцевих фермерів, у яких немає грошей на фірмові інсектициди.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 600 | Дата публікації: 20-06-2019 | Додав: adminA | Теги: їжа, вчені, жертва глобального потепління | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]