Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 19-04-2024
Головна » 2012 » Липень » 3 » Явище передбачене радянськими науковцями зареєстрували астрономи
18:47
Явище передбачене радянськими науковцями зареєстрували астрономи



Астрономам вперше вдалося зареєструвати динамічний ефект Сюняєва-Зельдовича, а також застосувати його для вивчення руху галактичних скупчень. Стаття вчених подана у журнал Physical Review Letters, а її препринт доступний на сайті arXiv.org, пише wmr1000.ru .

Ефект Сюняєва-Зельдовича пов'язаний із реліктовим випромінюванням (відомим також як мікрохвильове фонове випромінювання) - космічним випромінюванням, яке залишилося від того часу, коли плазма, яка утворилася після Великого вибуху, стала прозорою для електромагнітних хвиль.

У 70-х роках минулого століття радянські фізики Рашид Сюняєв та Яків Зельдович припустили, що на інтенсивність реліктового випромінювання можуть впливати гарячі електрони міжзоряного газу (температурний ефект Сюняєва-Зельдовича), рух галактичних скупчень (кінематичний ефект Сюняєва-Зельдовича). Крім того, обидва типи взаємодії можуть призводити до поляризації мікрохвильового випромінювання.

Температурний ефект Сюняєва-Зельдовича був вперше зареєстрований у 1983 році, а у 90-х роках минулого століття цей ефект уже застосовувався для вивчення галактичних скупчень. Водночас кінематичний ефект досі залишався за межами чутливості сучасних інструментів. У рамках нової роботи науковці використовували дані, зібрані під час спектроскопічного огляду баріонних осциляцій (Baryon Oscillation Spectroscopic Survey, BOSS), разом із результатами спостережень галактичних скупчень телескопом ACT у пустелі Атакама в Чилі.

"Жоден із проектів не був призначений для реєстрації такого тонкого явища, як ефект Сюняєва-Зельдовича, - наводить Nature News слова авторів дослідження. Відкриття стало можливим завдяки статистичному аналізу величезної кількості інформації, отриманої обома експериментами - наприклад, для роботи вчені використовували тривимірні карти 27 тисяч галактик (BOSS) та інформацію про 7,5 тисячі найяскравіших скупчень (ACT).

За словами дослідників, нові результати допоможуть астрономам у роботі. Зокрема, вони допоможуть отримати більш точні оцінки швидкості руху віддалених галактичних скупчень.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 2492 | Дата публікації: 03-07-2012 | Додав: admin | Теги: ефект Сюняєва-Зельдовича | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]