Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 19-04-2024
Головна » 2012 » Березень » 5 » Японський прилад "Чому б тобі не замовкнути?"
20:21
Японський прилад "Чому б тобі не замовкнути?"



Японські науковці створили пристрій, здатний змусити людину, яка говорить, замовкнути. Статтю дослідників ще не прийнято до публікації, проте її препринт доступний на сайті arXiv.org, передає Lenta.ru.

У 90-х роках минулого століття психологи виявили, що під час розмови людина прислухається до власного голосу - це один з каналів зворотного зв'язку мозку і мовного апарату. Як виявилося, цей канал має важливе значення для людей, які потерпають від заїкання. Наприклад, відтворення людині її власної мови з затримкою за часом в 50 мілісекунд здатне помітно знизити частоту заїкань.

Отриманий метод отримав назву DAF (Delayed auditory feedback - зворотний аудіозв'язок із затримкою). Було встановлено, що у здорових людей DAF може інспірувати заїкання, фактично "забиваючи" канал зворотного зв'язку.

У рамках нової роботи науковці запропонували просту систему, яка здатна порушувати нормальний перебіг мови. Вона дуже проста і являє собою мікрофон спрямованої дії разом з аналогічним динаміком, поєднаних в один пристрій, який дослідники назвали "Мовним генератором перешкод".

Науковці склали зразок такого генератора перешкод і провели кілька серій випробувань. Зокрема, їм вдалося отримати практичні обмеження на технічні параметри мікрофона і джерела звуку з урахуванням відстані до мети і гучності її мови.

За словами науковців, завдяки спрямованій дії, прилад здатен впливати на конкретних людей у натовпі, не завдаючи незручностей людям навколо. Крім цього вони кажуть, що людина, яка піддається впливу, не відчуває дискомфорту.

Зауважимо, що в 2009 році любитель поговорити встановив рекорд - француз каталонського походження Луї Коле говорив без зупинки 124 години.

А свого часу фраза іспанського короля Хуана Карлоса "Чому б тобі не замовкнути?", адресована президенту Венесуели Уго Чавесу, стала в Іспанії справжнім хітом і основою багатомільйонного бізнесу.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Останні відкриття науки | Переглядів: 1779 | Дата публікації: 05-03-2012 | Додав: adminA | Теги: японський прилад змушує людей замов | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]