Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 18-04-2024
Головна » 2018 » Травень » 17 » Як змінюється ринок перевезень на Далекому Сході
19:26
Як змінюється ринок перевезень на Далекому Сході


 

 

Контейнерні перевезення (https://ardilogistics.com/uk/morski-perevezennya) на Далекому Сході ростуть темпами вище від середньоросійських. Попит на перевезення збільшується не тільки в зв'язку із зовнішньоекономічною кон'юнктурою, але і за рахунок подальшої контейнеризації транспортування вантажів.

У першому кварталі обсяг контейнерних перевезень на Далекосхідній залізниці склав 109,2 тис. контейнерів у 20-футовому еквіваленті (TEU), в яких було відправлено 1,2 млн т – на 26,4% більше минулорічного рівня.

Про зростання контейнерного потоку свідчить і портова статистика. За даними Асоціації морських торговельних портів РФ, контейнерообіг терміналів Далекосхідного басейну в січні-березні зріс на 14% до 357,63 тис.

В ВМТП збільшення перевалки контейнерних вантажів пов'язують з розвитком морських контейнерних сервісів. Сьогодні через порт проходять 15 регулярних каботажних та міжнародних ліній, що з'єднують Владивосток з 8 країнами світу. За словами гендиректора ВМТП Заирбека Юсупова, в 2018 році планується збільшити кількість контейнерних суднозаходів. Так, у січні порт прийняв перше судно в рамках нового сервісу China — Russia Express південнокорейської Sinokor Merchant Marine Co. А в березні група FESCO підписала угоду про наміри щодо співпраці з ще однією компанією з Південної Кореї CJ Logistics Corp: за сприяння російського партнера вона має намір розвивати торговельні маршрути між Азією і Європою через Владивосток по Транссибу.

Приріст навантаження контейнерів демонструють і інші припортові станції Владивостоцького вузла Мис Чуркін і Гайдамак, до яких примикають Владивостоцький морський контейнерний термінал і «Пасифік Лоджистік». Зокрема, вони забезпечують попит на відправлення імпортних автокомплектуючих в напрямку Москви, Ульяновська, Тольятті.

Деякі станції успішно працюють за принципом тилового терміналу або сухого порту. Зокрема, контейнерний майданчик на станції Перша Річка грає роль своєрідного буфера на стику різних видів транспорту. Вступник по залізниці вантаж вивантажується на сухому терміналі і далі вивозиться автотранспортом на територію Владивостоцького порту або перебуває під накопиченням. За підсумками 2017 року на Першій Річці перероблено 1,7 млн т вантажів — на 19% більше результату 2016-го. При цьому тиловий термінал має резерв пропускних здібностей більш ніж на чверть.

Позитивну динаміку демонструють і такі вузлові станції як Комсомольськ і Хабаровськ-2. Для подальшого розвитку контейнерних перевезень у цьому році запланована реконструкція вантажного двору станції Хабаровськ-2 (обслуговує Далекосхідна дирекція з управління термінально-складським комплексом). Вона включають в себе укрупнення спеціалізованої майданчики.

Збільшення контейнерного потоку пов'язують з розширенням контейнеризації перевезень. Багато в чому це видно по лісових вантажів (шпон, пелети), крім того, у далекосхідних вантажовідправників зростає потреба в контейнерних перевезеннях сільгосппродукції.

Ще один тренд – перемикання швидкопсувних вантажів, переважно риби, рефрижераторні контейнери. Із-за старіння рефрижераторних секцій (1975-1990 років споруди) порівняно з п'ятирічною давністю середня їхня наявність на ДВЖД скоротилася майже в три рази. Як наслідок, зростає частка навантаження морепродуктів в рефконтейнерах.

У той же час, каже експерт, необхідно розвивати відповідну інфраструктуру, якою на Далекому Сході поки що недостатньо.

Утім, певні кроки в цьому напрямі ведуться. Наприклад, технічне оснащення вантажного двору станції Артем-Приморський-1 раніше не дозволяло задовольняти попит клієнтури при набирають темпи перевезення швидкопсувних вантажів. У II кварталі 2018 року планується завершити модернізацію контейнерного майданчика, яка буде розташовувати можливістю одночасного підключення до джерела електроживлення більше 100 рефконтейнерах, що повинно залучити додаткові обсяги вантажів. Зараз планується організація сервісу по відправці прискорених холодних контейнерних поїздів у напрямку станції Кунцево-2. Якщо в минулому році на вантажному дворі Артем-Приморський-1 було вивантажено 3,8 тис. контейнерів, то в цьому році прогнозується вже 9 тис., а в 2020-му – 11,5 тис.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новітні технології | Переглядів: 907 | Дата публікації: 17-05-2018 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]