Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 28-03-2024
Головна » 2016 » Квітень » 5 » Як тварини можуть уникнути вимирання - вчені з'ясували
22:54
Як тварини можуть уникнути вимирання - вчені з'ясували


 

У зв'язку з тим, що шосте вимирання очікується вже наприкінці наступного століття, вчені спробували дізнатися, як можна буде запобігти втраті біорізноманіття Землі.

Так, вони наблизилися до розгадки виживання [давніх живих істот. Інтерес учених викликав рід лістрозаврів, передає Газета.ру з посиланням на журнал Scientific Reports.

Зазначається, що лістозаврам не тільки вдалося вижити після масового пермського вимирання (найбільше вимирання між пермським і тріасовим геологічними періодами, в результаті якого вимерло до 90% всіх морських і 70% наземних видів), але і домінувати за чисельністю протягом мільйонів років після нього.

Досліджуючи структуру кісток листрозавров, вчені дійшли висновку, що, по-перше, вони мали коротку тривалість життя — 13-14 років, а по-друге, після катастрофи вони значно зменшилися в розмірах: до вимирання вони досягали кількох метрів у довжину і важили близько ста кілограмів, після масового вимирання їхній розмір зменшився до розміру великого собаки.

На думку дослідників, лістрозаври збільшили шанси на виживання на 40% завдяки зменшенню тривалості життя і, отже, більш раннього розмноження.

"Хоча складно помітити вплив на наше повсякденне життя, зараз ми перебуваємо в середині шостого масового вимирання. Було передбачено, що половина ссавців зникне з лиця Землі наприкінці наступного століття, якщо такий порядок продовжить існувати", - говорить один з авторів дослідження.

Порівняння даних про частоту зникнення видів флори та фауни в минулому та на поточний момент дозволило дослідникам зробити висновок про те, що зараз на Землі дійсно відбувається шосте масове вимирання тварин, викликане діяльністю людини.

 


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 1294 | Дата публікації: 05-04-2016 | Додав: adminA | Теги: уникнення вимирання, Тварини, вчені | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]