Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 19-04-2024
Головна » 2018 » Лютий » 1 » Як реставрують найменшу у світі Біблію - у Львові показали
22:26
Як реставрують найменшу у світі Біблію - у Львові показали


 

У Львові розпочали реставрувати унікальну, найменшу у світі Біблію. Її розміри всього п’ять з половиною на три з половиною сантиметри.

Видане святе письмо у XVIII столітті і за словами зберігачів таких у світі лише з десяток, в Україні – це єдиний екземпляр, інформує ТСН.

Директор університетської бібліотеки одягає спеціальні бавовняні рукавички і дістає з шафи крихітну книжечку. Це віршована Біблія надрукована в Гаазі 1752 року. Її автор Дюбуа вмістив у міні-форматі короткий зміст Старого і Нового Заповіту .

«Це був період великих експериментів не тільки в науці, культурі, мистецтві, естетиці, втім, і в естетиці книги. Книга є оправлена відповідно до усіх правил, засад того часу, ми бачимо тут дещо пошкоджений корінець. Ми бачимо шкіряну оправу з слідами тиснення мініатюрного», – розповідає директор Наукової бібліотеки Львівського національного університету ім.І.Франка Василь Кметь.

Книга потрапила до університетської книгозбірні у 30 роках XX століття з колекції відомого бібліографа Козіброцького. Таких мініатюрних Біблій у світі близько десятка, в Україні – це єдиний екземпляр.

Розміри Біблії – всього 5,5 на 3,5 сантиметри. Видане Святе Письмо у XVIII столітті, таких у світі лише з десяток. Реставратори кажуть, що на роботи витратять близько півроку, адже книгу треба повністю розмонтувати, а потім знову зібрати докупи.

У колекції стародруків і рідкісних видань університетської бібліотеки це найменша книга.

Найменша книга, але найбільше клопоту з нею буде – певна реставратор Євгенія. Вона вперше відновлюватиме таке мініатюрне видання. Каже – роботи майже на півроку, адже Біблію треба повністю розмонтувати, а потім знову зібрати докупи.

На столі у реставратора інструменти хірурга і стоматолога. Євгенія жартує, мовляв лікує книжки і запрошує через кілька місяців подивитися на здоровий оновлений раритет.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Цікаві науковцям новини | Переглядів: 949 | Дата публікації: 01-02-2018 | Додав: adminA | Теги: Реставрація, найменша у світі Біблія, Львів | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]