Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 29-03-2024
Головна » 2013 » Грудень » 4 » Як допомогти пережити метаморфози дівчині-підлітку
20:08
Як допомогти пережити метаморфози дівчині-підлітку




Психологи радять, як допомогти пережити метаморфози дівчині-підлітку

Вона вже більше не дитина. Можливо, вона ще і не зовсім доросла жінка, але в підлітковому віці тіло починає змінюватися, щоб дівчина, врешті-решт, змогла стати нею. З одного боку, дорослішати приємно, з іншого - ці зміни можуть викликати сильний стрес. Наприклад, дівчину може турбувати те, що у неї не ростуть груди - а у інших давно виросли. Або місячні почалися набагато раніше, ніж у подруг і ... куди сховати прокладки?

Під час усіх цих змін треба пам'ятати про три важливі речі:

Це відбувається з усіма. Далеко не усі говорять про це, але навіть найпопулярніша дівчина в школі регулярно замислюється про те, в якій кишені краще носити тампон, і чи досить надійний її антиперспирант.

Це нормально.
Кожна може це пережити - з невеликою сторонньою допомогою.
Є декілька речей, які відбуваються в період пубертата з кожною дівчинкою і про яких у кожної дівчинки є безліч питань.

Місячні

Це великий день, про який думає кожна дівчина. Коли вони почнуться? Буду я першою зі своїх подружок? Або останньою? Що, якщо це станеться на уроці, і інші побачать кров?

Лікарі знають, що перші місячні тривожать більшість молодих дівчат. Вони ж говорять, що є деякі ознаки, які є сигналом того, що скоро почнеться перша менструація.

Щоб визначити приблизний час початку місячних, медики використовують шкалу Таннера. Вони дивляться, скільки з'явилося лобкового волосся, наскільки розвинулися груди і звіряються зі шкалою. Якщо волосся на лобку трохи або є тільки невеликий пушок, а груди плоскі, найімовірніше, до початку місячних пройде ще деякий час.

В цьому випадку треба бути готовою:

Треба носити з собою прокладки

Якщо уранці з'явилися коричневі, рожевуваті або взагалі незвичайні виділення, треба відразу ж використати прокладки, хоч би щоденні. І бажано надіти темні брюки або спідницю.

Якщо місячні почалися, а під рукою не виявилося прокладок, не варто панікувати - у будь-якому разі, сильна кровотеча маловірогідна. Можна використати шматочок тканини або паперову серветку, і при першій нагоді звернутися до шкільної медсестри.
Якщо почалися болі в нижній частині живота під час уроку, варто сказати учителеві, що болить голова і відправитися до медсестри. Звичайно, медсестрі треба розповісти все, як є, але не варто робити це при усьому класі.

Груди

Під час пубертатного періоду навіть у найхудіших дівчат з'являється деяка кількість підшкірного жиру. Тільки що фігура була плоскою і рівною, і ось у неї з'являються вигини і опуклості - стегна, груди і так далі. Деякі дівчата ненадовго засмучуються через це, але розлад буває ще більше, якщо це усе ніяк не відбувається, а у інших ровесниць фігури стають усе більш жіночними.

Незважаючи на усі корисні поради, не можна змусити груди рости швидше, так само як неможливо уповільнити розвиток свого тіла.

Пам'ятай! Якщо твоє тіло зміниться рано - що ж, скоро за тобою підтягнуться твої подруги, і ти швидко усвідомиш, що тут немає нічого такого, через що варто було б піднімати стільки шуму. Якщо ж розвиток відбуватиметься повільно, просто подивися навкруги - ти навряд чи побачиш багато жінок, які не пройшли через пубертатний період. У усіх нас свій розклад розвитку. Все трапляється тоді, коли трапляється. Коли повинно трапитися.

Запах тіла

Без сумніву, дівчина і раніше потіла, але хіба піт завжди був таким смердючим? Піт підлітка відрізняється від поту дитини. Підліток і потіє більше, і при цьому пахне по-іншому, тому що через гормональні зміни потові залози під пахвами стають набагато активнішими.

Піт, який вони виділяють, змішується з бактеріями, і разом вони дають запах, який має украй мало спільного з солодким ароматом духів.

Необхідно щодня приймати душ або ванну, умиватися м'яким милом і теплою водою. Щодня треба надівати чистий одяг.
Треба користуватися дезодорантом або антиперспирантом. У чому різниця? Дезодорант перебиває неприємний запах, а антиперспирант блокує роботу потових залоз. Є багато спеціальних дезодорантів для дівчат, але деяким дівчатам потрібні сильніші засоби - такі, як антперспиранти для чоловіків.
Має сенс носити одяг і білизну, які на 100% складаються з бавовни. Завдяки такій тканині шкіра краще дихає, а сам одяг не намокає.

Волосся на тілі і на обличчі

Одна з ознак, супутніх перехідному віку, - поява небажаного волосся. Неприємні запахи і небажане волосся часто з'являються одночасно. Буває, що у дівчат починає рости волосся на руках або на верхній губі, і це дійсно бентежить.

Але з цим дещо можна зробити. Молодим дівчатам рекомендуються такі косметичні процедури, як епіляція воском, депіляція або вибілювання.

В цей час волосся з'являється також під пахвами, на ногах і в зоні бікіні. Там їх теж можна видаляти за допомогою воску, епилятора або бритви. А ось волосся на обличчі голити не потрібно - це для хлопчиків.

Якщо надто багато небажаного волосся, нерегулярні місячні і сильне акне, якщо з'являються проблеми з вагою, усе це може бути ознакою синдрому полікистозних яєчників. При появі цих симптомів обов'язково і якнайскоріше треба звернутися до лікаря.

Акне

Зазвичай акне буває набагато сильніший у хлопчиків, ніж у дівчаток, оскільки їх шкіра виробляє більше сала, проте це зовсім не означає, що у тебе не може з'явитися така проблема. Під час пубертатного періоду акне, в тому або іншому ступені, буває практично у усіх.

Як і у випадку з поганим запахом, у виникненні акне винні бактерії. Якщо у дівчини м'яка або помірна форма акне, вона цілком може самостійно контролювати стан своєї шкіри :

Двічі в день необхідно умиватися з м'яким милом або гелем, призначеним спеціально для особи. А ось використання скраба може викликати роздратування шкіри і посилити акне.
Необхідно користуватися безрецептурными засобами для точкового застосування, до складу яких входить бензоїл пероксид або саліцилова кислота.

Для макіяжу треба використати некомедонную косметику. Так маркірують косметику, яка не забиває пори, тобто не сприяє погіршенню акне.
Потрібно використати сонцезахисні креми. Те, що прищі підсихають від сонця - міф. Насправді це тільки збільшує ризик розвитку раку шкіри. Є багато некомедонных кремів, які і захистять від ультрафіолету, і не зашкодять шкірі.
При дуже сильному акне треба звертатися до лікаря. Зазвичай це можна вилікувати за допомогою медикаментів. Регулярним умиванням і спеціальною косметикою тут не обійтися.

Говори про це

Що тобі дійсно треба, так це розмовляти про усі ті зміни, які з тобою відбуваються. Ділитися своїм подивом, страхами, сумнівами, радістю. Ти можеш думати, що говорити про місячних з мамою не приємніше, ніж придти в школу з величезним прищем на носі, але варто тільки заговорити, і ти здивуєшся, як добре вона тебе зрозуміє.

Якщо ти зовсім не можеш або не хочеш говорити про це з мамою, це не означає, що тобі зовсім ні з ким поговорити. Можливо, тобі буде комфортніший поговорити з улюбленою вчителькою, з тіткою або з мамою кращої подруги?

Психологи радять заздалегідь подумати про те, як ти справлятимешся з незручними ситуаціями. Що, якщо красивий хлопець з паралельного класу побачить, як ти купуєш прокладення? Що, якщо ти виявиш, що жахливо потієш після уроку фізкультури, а у тебе з собою немає дезодоранта? Подумай про це. Набагато простіше справлятися з такими ситуаціями, якщо вони не є для тебе повною несподіванкою.

Пам'ятай, що твоїх подруг хвилюють ті ж самі проблеми. Говори з ними - можливо, їм теж дуже хочеться комусь все висловити, тільки вони не вирішуються.



За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини психології | Переглядів: 3207 | Дата публікації: 04-12-2013 | Додав: adminA | Теги: допомогти пережити метаморфози дівч | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]