Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 19-04-2024
Головна » 2012 » Вересень » 7 » Яйцеклітини в лабораторних умовах
20:42
Яйцеклітини в лабораторних умовах



Вчені навчилися вирощувати яйцеклітини в лабораторних умовах
Співробітники Гарвардського університету провели експеримент, завдяки якому в недалекому майбутньому може бути розроблений новий метод лікування безпліддя. Вчені виростили в лабораторних умовах повноцінну яйцеклітину, матеріалом для якої послужили стовбурові клітини з яєчника молодої жінки.

Запас яйцеклітин невичерпний?

Цією роботою була спростована існуюча догма про те, що в жіночих яєчниках спочатку міститься обмежений запас яйцеклітин, і дітородний період жінки визначається їх кількістю.

Ось що говорить про нове відкриття керівник групи дослідників професор Джонатан Тіллі: «Основна мета проведеної роботи полягає в тому, щоб довести факт існування в яєчниках жінки стовбурових клітин, з яких виробляються яйцеклітини протягом всього репродуктивного періоду життя жінки».

Гіпотезу про те, що жіночий організм не тільки користується даними при народженні яйцеклітинами, а й утворює джерела нових яйцеклітин, професор Тіллі озвучив ще в 2004 році. Тоді ж вони з колегами виділили такі клітини у лабораторних гризунів.

Як проходив експеримент.

На цей раз дослідники провели аналіз тканини яєчника, видаленого у 20-річної жінки, і виділили з неї стовбурові клітини. У лабораторних умовах з цих клітин протягом двох тижнів утворилися ооцити (незрілі яйцеклітини), які вчені повернули в тканину яєчника. А потім, щоб забезпечити нормальне кровопостачання, імплантували їх живій миші, де ооцити перетворилися на зрілі яйцеклітини, які нічим не відрізняються від яйцеклітин, що дозрівають в організмі жінки.

Банк яйцеклітин?

«Наше відкриття дає нові можливості для розвитку нових технологій в лікуванні безпліддя у жінок і, можливо, збільшення репродуктивного віку. Ми маємо можливість створити необмежену кількість яйцеклітин », - стверджує професор Тіллі.

Група дослідників вже внесла ідею заснування банку заморожених стовбурових клітин, які при необхідності можна використовувати для створення та запліднення жіночих яйцеклітин. За словами вчених, такий банк допоможе зачати дитину жінкам, які страждають онкологією або безпліддям.

У той же час експерти вважають, що, хоча ідея банку яйцеклітин дуже приваблива, перш, ніж почати її здійснення, потрібні багаторічні додаткові дослідження.

За матеріалами Новини науки
Категорія: Останні відкриття науки | Переглядів: 2196 | Дата публікації: 07-09-2012 | Додав: adminA | Теги: яйцеклітини в лабораторних умовах | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]