Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 25-04-2024
Головна » 2012 » Червень » 27 » І після екологічних катастроф житя відновлюється
18:07
І після екологічних катастроф житя відновлюється




Вчені встановили, навіщо Землі екологічні катастрофи

Для відновлення біорізноманіття нашої планети після масового вимирання видів внаслідок екологічної катастрофи 250 млн років тому знадобилося не менше 10 млн років, але життя взяло своє.

«Вивчення геологічних даних показало нам, що в цілому життя на Землі відновлюється навіть після жахливих катаклізмів - вони просто перезапускають процес еволюції», - упевнений співробітник університету Брістоля Майкл Бентон.

В кінці Пермського геологічного періоду життя на Землі було атаковано цілою серією екологічних катастроф - глобальне потепління, кислотні дощі, підвищення кислотності вод океану і недолік в них кисню.

Загинули майже одночасно близько 90% всіх мешканців на планеті організмів. «Складно собі уявити, що загинуло стільки живих істот, але на території Китаю і в деяких інших місцях на планеті цьому є неспростовні докази», - вважає співробітник Уханьского університету наук про землю Джун-Цян Чень.

Міжнародний колектив вчених проаналізував дані геологічного буріння, і виявив, що протягом перших п'яти мільйонів років після глобального вимирання перевагу отримали і розмножилися найбільш прості і невимогливі до зовнішніх умов екосистеми. Згодом, у другій половині десятимільйоннолітнього періоду, клімат поступово пом'якшав і тварини і рослини знову стали активно заполоняти порожні ніші, повідомляє Аргументи.ру.

«Завжди вважається, що глобальне вимирання видів - це щось необоротне, але, виходячи з геологічної історії, це необоротно тільки для окремих видів. Зараз починаються процеси, схожі на першопричини того вимирання - і глобальне потепління, і кислотні дощі, і підвищення кислотності океану - може бути, ми могли б винести для нас якийсь урок з вивчення геологічної історії », - оптимістично заявив Бертон у статті, опублікованій в журналі Nature Geoscience.



За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 2393 | Дата публікації: 27-06-2012 | Додав: adminA | Теги: Землі, екологічні катастрофи | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]