Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 29-03-2024
Головна » 2012 » Квітень » 3 » Глобальне потепління почалося на століття раніше, ніж вважалося досі
17:10
Глобальне потепління почалося на століття раніше, ніж вважалося досі


Новий аналіз даних про температуру Світового океану, починаючи з 1870-х років, дозволяє припустити, що зміни клімату та глобальне потепління почалися набагато раніше, ніж вважалося раніше, заявили американські та британські науковці.

Джон Гулд з Національного океанографічного центру в Великобританії і Джон Гілсон з Інституту океанографії Скріппса при Каліфорнійському університеті в Сан-Дієго, США, а також їхні колеги провели й опублікували в журналі Nature Climate Change перше подібне дослідження, в якому порівняли свідчення температур, отримані під час епохальної експедиції корабля "Челленджер" у 1872-1876 роках, і сучасний набір даних, отриманих програмою Argo в 2004-2010 роках.

При цьому, якщо у випадку з показниками води в XIX столітті науковці володіли лише 300 пробами, що виявилося цілком достатньо для дослідження, то сучасні показники були зібрані завдяки безпрецедентному глобальному охопленню Argo, 3500 буїв якої передають інформацію про температуру і солоність води кожні 10 днів, уточнює "Компьюлента".

Попередні дослідження встановили, що близько 90% загального обсягу додаткового тепла, яке надійшло в кліматичну систему Землі від 1960-х років, запасено океаном. Однак, за новими даними, планета почала нагромаджувати тепло набагато раніше.

Так, за столітній період горішній 700-метровий шар океану прогрівся в середньому на 0,33 градуса Цельсія. Найбільше зростання показала поверхню - 0,59 градуса, а на 900-метровій глибині температура зросла лише на 0,12 градуса, пише The Daily Mail.

"Значення даного дослідження полягає не тільки в тому, що ми бачимо різницю температур, яка вказує на потепління в глобальному масштабі, а й у тому, що перепад температури з 1870-х років до наших днів удвоє більший, ніж перепад, який ми спостерігаємо протягом останніх 50 років", - розповів океанограф і один з голів Міжнародної групи з управління Argo Дін Ремміх. - А це означає, що потепління океану триває не останні 50, а принаймні останні 100 років".

При цьому Реммі впевнений, що нові дані допоможуть краще зрозуміти клімат Землі, а також дозволять науковцям спрогнозувати процес підвищення рівня Світового океану, на який безпосередньо впливає збільшення кількості води через потепління. Крім того, зазначає науковець, свідчення про потепління океану означають, що і вся кліматична система Землі в цілому "нагрівається" вже протягом останніх 100 років.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 1971 | Дата публікації: 03-04-2012 | Додав: admin | Теги: Глобальне потепління | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]