Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Вт, 19-03-2024
Головна » 2012 » Жовтень » 19 » Гіпотеза походження Місяця. ВІДЕО
10:49
Гіпотеза походження Місяця. ВІДЕО



Науковці домовилися про єдину теорію походження Місяця

Три групи дослідників практично одночасно опублікували роботи, що підтверджують гіпотезу походження Місяця як результат зіткнення. Всі три роботи, однак, розходяться в описі деталей цього процесу. Одна з робіт з'явилася на сторінках журналу Nature, а дві інші вийшли в Science. Їхній короткий огляд опублікований на сайті io9.com.

Імпактна гіпотеза походження Місяця є якщо не загальновизнаною, то найпоширенішою в науковому співтоваристві. Відповідно до неї, супутник у Землі утворився в результаті зіткнення прото-Землі з іншою планетою, яка отримала назву Тея. Вважається, що за розміром вона була порівнянна з Марсом, а зіткнення сталося близько 4,5 мільярда років тому.

На користь гіпотези зіткнення свідчить, наприклад, відсутність на Місяці "рухливих" елементів, таких як натрій, калій, цинк і свинець. Відповідні метали легко випаровуються, тому мали б покинути свого часу розпечений прото-Місяць. З іншого боку, гіпотеза зіткнення не пояснює практично ідентичного ізотопного складу інших елементів на Землі і Місяці, адже згідно з нею більшість речовини Місяця прийшло з Теї.

У роботі, опублікованій у Nature, дослідники показали, що ізотопний склад місячного цинку підтверджує гіпотезу зіткнення. Вони проаналізували розподіл важких і легких ізотопів елемента в зразках місячного ґрунту, доставленого місією "Аполло", і встановили, що легких ізотопів цинку на супутнику набагато менше, ніж на Землі. Мабуть, вони покинули його в "гарячий період" формування, так само як калій, натрій та інші рухливі елементи.

Гіпотезу зіткнення також підтверджують дві роботи, опубліковані в Science. У них дослідники проводили моделювання самого процесу зіткнення. Науковці показали, що спостережувану близькість ізотопного складу (яка не стосується "рухливих" елементів) можна пояснити перемішуванням речовини Теї і прото-Землі в ході зіткнення. Раніше вважалося, що під час зіткнення повного перемішування не могло статися, тому більша частина Місяця мала б складатися з матеріалу Теї.

Цікаво, що два моделювання дали зовсім різні розміри і швидкості Теї, які, до того ж, не збігаються з традиційними. В одному варіанті її розмір дорівнював розміру прото-Землі, а в другому - істотно менше навіть за розміри Марса.

12 березня науковці запропонували пояснення магнітним аномаліям на Місяці, виявленим американськими місіями "Аполло". Вони з'ясували, що такі аномалії - наслідок падіння величезного метеорита в далекому минулому.

Зазначимо, нові дані, отримані з наукових інструментів орбітального місячного апарату Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), свідчать про те, що поверхня Місяця поступово витягується, утворюючи на поверхні нашого супутника характерні смуги й "алеї".



За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 3161 | Дата публікації: 19-10-2012 | Додав: adminA | Теги: походження Місяця | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]