Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 25-04-2024
Головна » 2015 » Травень » 19 » Гігантський астероїд розплавив половину поверхні Марса
23:52
Гігантський астероїд розплавив половину поверхні Марса


Космічна катастрофа: Гігантський астероїд розплавив половину поверхні Марса

Дихотомія Марса або “лукавство” цієї планети вже давно стало предметом цікавості для астрономів. Вчені з Швейцарського федерального технологічного інституту, можливо, проллють світло на походження цього явища. Це доказ надзвичайно бурхливої історії Червоної планети.

За висновками їх нового дослідження, Марс піддався падінню гігантського астероїда, який розплавив майже половину поверхні планети, в результаті чого сьогодні ми спостерігаємо її унікальний зовнішній вигляд.

Марсіанська дихотомія – це різкий перепад товщини і висоти земної кори планети, що має місце поблизу екватора. Вперше це явище було виявлено в 1970-х роках, але астрономи не змогли визначити його причину. Попередні дослідження показали, що астероїд, який впав в районі Північного полюса, можливо, був відповідальний за цю катастрофу, але підтвердження цієї гіпотези знайдено не було.

Для створення доказової бази вчені використовували 3D-моделювання умов на Марсі 4,5 млрд. років назад, використавши гіпотезу впливу астероїда тільки на одній стороні планети.

За результатами цього моделювання, коли величезна імітація астероїда (4 000 км в діаметрі) обрушилися на планету, звичайно ж, це викликало розвиток двох окремих зон з чітко різною товщиною і висотою кори ближче до поверхні, що майже в точності збігається з реальними спостережуваними значеннями на Марсі.

Згідно з результатами моделювання, масивний вплив астероїда розплавив би величезну кількість поверхні Марса, сформувавши океан магми. Так як магма, в кінцевому рахунку, охолоджується і твердне, то це викликало піднесення в певних областях.

Однак комп’ютерне моделювання є не повним доказом того, що саме така подія викликала марсіанську дихотомію чи, що цей астероїдний удар взагалі мав місце. Але все ж завдяки такому відтворенню ситуації можна знайти правдоподібне пояснення спостережуваних фізичних особливостей Марса.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 1307 | Дата публікації: 19-05-2015 | Додав: adminA | Теги: гігантський астероїд розплавив поло | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]