Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 25-04-2024
Головна » 2017 » Листопад » 14 » Генетики створили жука з третім оком
22:49
Генетики створили жука з третім оком


 

Дослідники з Індіани генетично модифікували жука, додавши йому третє функціональне око, прямо в середині його чола.

До розвитку складного органа призвело придушення одного єдиного гена, зазначає Science Alert.

Дослідники під керівництвом Едуардо Заттарі експериментували з двома видами жуків сімейства пластинчатовусих. Спочатку вчені визначили сукупність генів, що відповідають за формування зору. Потім в ході експериментів на дрозофілах були знайдені гени, які не змінювалися при мутаціях.

Їх виявилося небагато, і поступово біологи з'ясували, як, пригнічуючи або стимулюючи роботу цих генів, можна впливати на структуру організму. Зокрема, було виявлено, що ген Pax6/eyeless може провокувати появу додаткових очей. Проблема полягала в тому, що нові очі спочатку не з'єднувалися з мозком комах, і тому були марні. Однак пізніше генетикам вдалося скорегувати розвиток жуків на личинкової стадії і були отримані жуки-мутанти з трьома функціонуючими очима.

Дослідники заблокували роботу лише одного гена, який відповідав за формування голови. В результаті нове око у жуків утворилося між пари очей. Воно було утворене тими ж типами клітин, що і інші очі, має таку саму будову і так само реагує на подразники. Навіть після видалення "звичайних" очей модифіковані жуки продовжували реагувати на світло, явно розрізняючи його за допомогою нового органу.

"Ми були вражені тим, що вимкнений ген може не тільки відключити розвиток рогів і основних областей голови, але і викликати розвиток дуже складних структур, таких як складні очі на новому місці", - зазначив Заттара.

Незвичайне дослідження може допомогти зрозуміти, як органи розвиваються і стають частиною тіла. А це знання, в свою чергу, може виявитися корисним при розробці штучних вирощених в лабораторії органів, як для науково-дослідних, так і для медичних цілей.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини медицини | Переглядів: 897 | Дата публікації: 14-11-2017 | Додав: adminA | Теги: жук з третім оком, генетики | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]