Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Сб, 20-04-2024
Головна » 2013 » Серпень » 18 » Геліосферний струмовий шар
21:23
Геліосферний струмовий шар



Величезні зміни відбудуться на Сонці — НАСА

Глобальні зміни відбуваються на Сонці: науковці НАСА стверджують, що за кілька місяців найближча до Землі зірка змінить полярність магнітного поля, що вплине на всю Сонячну систему та, звичайно, нашу планету.

«Схоже, що за три-чотири місяці станеться розворот магнітного поля», — говорить астрофізик Тодд Хоексема зі Стенфордського університету.

Надто катастрофічних наслідків для Землі не пророкують — подібні зміни відбувались на Сонці й раніше, проте вірогідність появи погодних катаклізмів є, стверджується на сайті НАСА.

З початку спостережень за магнітним полем зірки в 1976 році магнітні полюси на ній змінювались три рази — це відбувається на піку кожного циклу сонячного активності раз на 11,2 років. В кожен такий період полярність магнітних полів слабшає, наближаючись до нуля, а потім змінюється на протилежну.

Північний полюс Сонця вже змінив знак, а південний полюс на грані переходу, говорять науковці.

Важливим є те, як поводитиметься при цьому геліосферний струмовий шар. Такий струмовий шар являє собою хвилясту поверхню в просторі Сонячної системи, при перетині якої об’єкт переходить до сфери впливу іншого магнітного полюсу Сонця .

Під час зміни полярності Сонця геліосферний струмовий шар вкривається хвилями, тобто з‘являється багато точок, в яких Земля його перетинає. Такий перехід спричинює на планеті погодні негаразди.

Втім, у зміні полярності магнітного поля є й позитивне: хвилястий геліосферний шар краще захищає землю від космічних променів, які становлять небезпеку для астронавтів та, як вважає частина дослідників, впливають на клімат та хмарність на планеті.



За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 1714 | Дата публікації: 18-08-2013 | Додав: adminA | Теги: Сонці, величезні зміни, наса | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]