Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Вт, 23-04-2024
Головна » 2018 » Серпень » 9 » Феномен струменя води в раковині розкрито
21:32
Феномен струменя води в раковині розкрито


 

 

Розкрито феномен струменя води в раковині

Британські вчені пояснили феномен струменя в раковині. Різке збільшення рівня води при зменшенні її швидкості " називається гідравлічним стрибком.

Явище спостерігається в побутових раковинах і ваннах, коли струмінь води падає на плоску поверхню і швидко відкидається в сторони, де виникає стояча ударна хвиля.

Феномен був вперше описаний Леонардо да Вінчі приблизно 500 років тому, проте з тих пір вчені не знали точного механізму його виникнення. Вважалося, що гідравлічний стрибок частково створюється тяжінням Землі.

Однак у новій роботі вчені, спостерігаючи за поведінкою води при ударі фонтануючих струменів об підняту на різні кути поверхню, прийшли до висновку, що явище обумовлене в’язкістю і поверхневим натягом.

Моделювання з урахуванням цих параметрів дозволило точно передбачити розмір гідравлічних стрибків незалежно від того, чи тече вода вниз або викидається вгору.

За словами вчених, результати дослідження допоможуть розробити способи контролю за явищем, наприклад додавання до води поверхнево-активних речовин.

Хоча гідравлічний стрибок нешкідливий в раковинах, в водопровідних трубах можуть виникати потужні хвилі, турбулентність і вири, які призводять до швидкого зносу комунікацій та обладнання.

Крім того, управління феноменом дозволить скоротити обсяг води, що витрачається.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Останні відкриття науки | Переглядів: 998 | Дата публікації: 09-08-2018 | Додав: adminA | Теги: феномен струменя води в раковині | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]