Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Сб, 20-04-2024
Головна » 2013 » Серпень » 2 » Експеримент на пацієнтах по перепрограмуванню їх клітин
21:07
Експеримент на пацієнтах по перепрограмуванню їх клітин


Група офтальмологів в Японії проводить дослідження з перепрограмування клітин шкіри пацієнта в клітини сітківки для відновлення зору.

На початку серпня вчені з Центру біології розвитку при інституті RIKEN в Японії почали набір пацієнтів для участі у першому в світі клінічному дослідженні медичного потенціалу iPSC — індукованих плюрипотентних (здатних перетворюватися на клітини різної спеціалізації) стовбурових клітин, пише Nature News.

Офтальмолог Масайя Такахасі з колегами планує залучити до свого дослідження шестеро людей з віковою макулодистрофією, що приводить до сліпоти.

В якості трансплантата для відновлення пігментного епітелію сітківки, який дегенерував, вчений планує взяти з плеча кожного пацієнта зразок шкіри розміром з невеличке зерно. Далі ці клітини перепрограмують за допомогою спеціальних білків в індуковані плюрипотентні клітини. А додавання інших факторів перетворить їх на клітини сітківки. Тонкий шар отриманих клітин помістять під пошкоджену область сітківки ока пацієнта і, якщо все піде успішно, вони почнуть рости і зможуть відновити пігментний епітелій, пише медпортал.

Група Такахасі припускає, що з огляду на те, що нові клітини сітківки будуть генетично ідентичні власним ретинальним клітинам пацієнта, проблем з відторгненням не повинно бути.

Вчені планують, що процес отримання клітин сітківки з клітин шкіри забере в цілому 10 місяців, а етап приживлення нових ретинальних клітин триватиме близько восьми тижнів. Далі автори припускають вести постійний моніторинг процесу відновлення пігментного епітелію у кожного пацієнта протягом трьох років.

Японські вчені хочуть довести в першу чергу безпеку клінічного застосування iPSC, адже сьогодні у науковому співтоваристві є деякі сумніви з цього приводу. Справа в тому, що результати, отримані в експериментах на мишах, показали, що перепрограмовані клітини запустили імунну відповідь. Також багато вчених стурбовані можливістю неконтрольованого та злоякісного росту внесених клітин.

Такахасі з колегами сподівається, що позитивний результат їх дослідження дозволить у майбутньому перейти до більш широких клінічних випробувань застосування iPSC в різних галузях медицини.

Нагадаємо, що за відкриття iPSC Джон Гердон і Сінья Яманака отримали Нобелівську премію з фізіології та медицини 2012 року.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Останні відкриття науки | Переглядів: 1675 | Дата публікації: 02-08-2013 | Додав: adminA | Теги: ксперимент на пацієнтах по перепрог | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]