Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 29-03-2024
Головна » 2018 » Жовтень » 27 » Два нових природних “супутника” Землі астрономи відкрили
14:43
Два нових природних “супутника” Землі астрономи відкрили


 

Астрономи відкрили два нових природних “супутника” Землі

Вчені підтвердили існування двох гігантських хмар з пилу, що кружляють навколо Землі на відстані приблизно в 400 тисяч кілометрів від її поверхні.Їх висновки були представлені в журналі MNRAS.

“Хмари Кордилевского – два найбільш непомітних об’єкта в найближчих околицях Землі. Вони знаходяться приблизно на тій же відстані від неї, як і Місяць, через що астрономи фактично ніколи не помічають їх. Тому ми дуже раді, що нам вдалося підтвердити існування цих двох псевдоспутників нашої планети “, – розповідає Юдіт Шліз-Балог (Judit Sliz-Balogh) з Будапештського університету (Угорщина).

Ще в XVIII столітті вчені встановили, що малі небесні тіла можуть рухатися по одній орбіті з планетою, якщо вони знаходяться поблизу точок попереду або позаду неї, де гравітація Сонця і планети врівноважується.

Тисячі таких об’єктів, або “троянських астероїдів”, були досить давно знайдені на орбітах Юпітера, Марса і Нептуна, проте до недавнього часу вченим не вдавалося знайти жодного такого астероїда у Землі. Як розповідають дослідники, “троянські” супутники Землі досить важко шукати, так як вони знаходяться дуже близько до Сонця, якщо дивитися на них з поверхні нашої планети.

На сьогоднішній день відомо всього шість квазіспутників Землі – 2016 HO3 2010 TK7, 2003 YN107, 2004 GU9, 2001. GO2 і 2002 AA29. Всі вони, крім 2016 HO3, обертаються по дуже нестабільних траєкторіях, і частина з них вже перестала слідувати за Землею і покинула її орбіту через кілька років або десятиліть після їх відкриття.

Шліз-Балог і її колеги додали до їхнього ще два об’єкти – так звані хмари Кордилевского, які встигли придбати за останні півстоліття міфічний і дуже спірний статус.

Про їх існування першим заговорив польський астроном Казимир Кордилевський. Спостерігаючи за двома “троянськими” точками на орбіті Землі в 1961 році, він зауважив, що в одній з них присутнє велике скупчення пилу, яке затьмарює світло Сонця і зірок.

Цю заяву, як зазначає Шліз-Балог, зустріли скепсисом з боку наукового співтовариства, так як астрономи не вірили в те, що такі великі об’єкти могли зберігати стабільність в цих точках. Пізніше вчені неодноразово перевіряли викладки Кордилевского, але не змогли ні підтвердити, ні спростувати їх.

Угорські астрономи придумали дотепну методику для пошуків слідів існування цих хмар і оцінки їх розмірів. Вони стали спостерігати не за теплом і світлом, яке можуть випромінювати їх частки пилу, а за тим, як зіткнення з ними змінюють поляризацію променів Сонця, що проходять через “троянські” точки.

Через кілька місяців спостережень Шліз-Балог і її колегам вдалося знайти сліди того, що сонячне світло було лінійно поляризоване майже на 20% в регіоні L5, “троянської” точки, розташованій безпосередньо за Місяцем.

Аналізуючи його властивості, вчені прийшли до висновку, що об’єкт був породжений не одним, а двома хмарами пилу, кожна з яких приблизно в три рази більша головного природного супутника Землі. Поки незрозуміло, наскільки вони стабільні і як довго “переслідують” Місяць, обертаючись разом з ним навколо нашої планети.

Шліз-Балог і її колеги планують знайти відповіді на ці питання, спостерігаючи за хмарами Кордилевского за допомогою більш потужних орбітальних телескопів, на роботу яких не впливатиме світлове забруднення і пил в атмосфері.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 797 | Дата публікації: 27-10-2018 | Додав: adminA | Теги: астрономи, два нових природних “супутника” Зем | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]