Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 19-04-2024
Головна » 2018 » Січень » 23 » Досі невидиму чорну діру астрономи виявили. ВІДЕО
00:18
Досі невидиму чорну діру астрономи виявили. ВІДЕО


 

Астрономи виявили досі невидиму чорну діру, яка заховалася у глобулярному зоряному скупченні гігантського Чумацького Шляху і називається кластер NGC 3201, завдяки незвичайній зірці, яка розташована у сузір’ї Вела, це майже 16 000 світлових років від Землі.

Про це повідомляє Урядовий кур’єр.

Використовуючи ESO інструмент MUSE на найбільшому в світі телескопі в Чилі вчені виявили, що зірка обертається навколо невидимої масивної чорної діри, яка в чотири рази перевищує масу Сонця. Зірку «відкидає назад і вперед» на швидкості декілька сотень тисяч кілометрів на годину кожні 167 днів.

Астроном Бенджамін Гизер (Georg-August-Universität Göttingen, Німеччина) був заінтригований поведінкою зірки: «Вона рухалася навколо чогось невидимого, маса цього об’єкта була майже в чотири рази більшою за Сонце – це може бути лише чорна діра!» Співвідношення між чорними дірами та кульковими скупченнями є важливим, але таємничим. Через великі маси і великий вік, ці кластери, як вважають, дали велику кількість зоряних масивних чорних дір, створених у вигляді масивних зірок всередині них, вони вибухали і руйнувалися протягом тривалого періоду життя кластеру.

Інструмент MUSE, що надається ESO, дає змогу астрономам одночасно вимірювати рух тисяч віддалених зірок. Команда астрономів вперше зуміла виявити неактивну чорну діру в самому серці кулі-кластера, таку, що не є активною і не оточена диском газу, що світиться.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 1008 | Дата публікації: 23-01-2018 | Додав: adminA | Теги: невидима чорна діра, астрономи | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]