Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 28-03-2024
Головна » 2012 » Лютий » 6 » Кулю, яка сама наводиться на ціль, винайшли американці. ВІДЕО
12:57
Кулю, яка сама наводиться на ціль, винайшли американці. ВІДЕО



Здається, Пентагон все ж отримає в своє розпорядження давно запитуване технічне диво. Інженери з американської Sandia National Laboratories створили підкаліберну кулю для гладкоствольної ручної зброї, що наводиться на ціль сама за допомогою лазерного підсвічування, передає membrana.ru.

Однак поки що самонавідний снаряд - це робочий прототип. Він не готовий надійти на озброєння, але показує принципову можливість утілення в життя складного задуму.

Завдовжки керована куля сягає трохи більше 10 сантиметрів. Її центр ваги зміщено вперед, так що летить вона подібно до дротика дартс. Снаряд оснащений оптичним сенсором у носі, вбудованими електронікою, батарейкою і електромагнітними актуаторами, які керують тонким оперенням. За оцінкою авторів проекту, така куля може застосовуватися для прицільної стрільби на дистанцію до двох кілометрів.

Комп'ютерна симуляція, що враховує реальні умови стрільби, показала - звичайна куля у польоті на кілометр може ухилитися від цілі на 9 метрів, а керована по лазерному променю - тільки на 0,2 метра. Втім, у реальних тестах до прицільної стрільби справа ще не дійшла.

У серії дослідів дослідники перевіряли, як начинка кулі витримує величезне прискорення при пострілі, розповідає New Scientist. Для цього в денце снаряда вбудували світлодіод, який горить, тільки поки пристрій цілий і неушкоджений. Польові випробування показали, що прототип "вирушає в рейс" без ушкоджень.

Цікаво, що інтеграція апаратури наведення навіть у малокаліберний снаряд ще кілька років тому була непростим завданням. Особливо багато запитань викликало обертання в польоті. Щоб спростити завдання управління, а отже, полегшити бортову електроніку, творці суперкулі відмовилися від нарізної зброї і, відповідно, стабілізації снаряда обертанням.

Правда, оперена електронна куля таки обертається в польоті, але з темпом всього в кілька оборотів в секунду, що на два-три порядки повільніше, ніж швидкість обертання гвинтівкових куль. Тимчасом електроніка, вбудована в нову "стрілу", підправляє її політ з частотою 30 разів на секунду. Цього має бути достатньо для наведення на ціль.

Поки що випробувачі розганяли свою кулю до 732 метрів на секунду, але американці стверджують, що швидкість можна буде підвищити. Крім тесту на повітрі інженери і науковці провели випробування в приміщенні. Політ снаряда зняли на високошвидкісне відео. Відео показало, що відразу після вильоту зі ствола куля починає розгойдуватися з боку в бік, але незабаром заспокоюється. Так що при стрільбі на великі відстані точність влучення не має постраждати.

Ба більше, стверджують розробники, точність може навіть зростати в міру збільшення дальності, адже тоді з'являється більше часу для корекції траєкторії.

Зараз лабораторія шукає партнера, щоб завершити тестування керованої кулі і вивести її на ринок. Серед вірогідних покупців, крім військових, це, звісно, поліція. А може, й цивільні особи, хоч в цьому випадку законодавцям варто добре подумати, чи дозволяти таке використання убивчої розробки.

Зазначимо, що до створення куленепробивної людської шкіри наблизилися голландські науковці. З молока виведеної ними породи кіз вони синтезували особливий матеріал, який здатний стати вдесятеро міцнішим за сталь. Він містить той же вид протеїну, що і павуки-шовкопряди. Отриману з козиного молока "павутину" можна імплантувати в людську шкіру.





За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини техніки | Переглядів: 2216 | Дата публікації: 06-02-2012 | Додав: adminA | Теги: До створення куленепробивної людськ | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]