Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 18-04-2024
Головна » 2012 » Лютий » 20 » Науковці зафіксували дивовижне торнадо на поверхні Сонця
18:49
Науковці зафіксували дивовижне торнадо на поверхні Сонця


Космічний апарат NASA зробив дивовижне відео, на якому сонячні торнадо граються на поверхні Сонця.

Торнадоподібні виверження супер-гарячої плазми були помічені Обсерваторією сонячної динаміки NASA, яка постійно веде запис відео Сонця високої чіткості.

Космічний апарат NASA зробив дивовижне відео, на якому сонячні торнадо граються на поверхні Сонця.

Відео сонячних торнадо показує закручені фонтани плазми, які повзуть по поверхні Сонця протягом 30-годинного періоду 7 і 8 лютого. Проте, на відміну від торнадо на Землі, які є вітровими явищами, плазма сонячного торнадо формує потужне магнітне поле нашої зірки.

"Активна область, що знаходиться в полі зору, являє собою яскравий фон для обертових потоків плазми", - пояснили явище науковці місії SDO.

"Частки тягнуть туди конкуруючі магнітні сили. Вони відслідковуються уздовж силових ліній магнітного поля", - констатують науковці.

На відео охолоджена плазма виглядає як темні плями на світлому фоні. Космічний апарат SDO записав відео в крайньому ультрафіолетовому діапазоні світлового спектру, надаючи фільму страшний жовтий відтінок.

NASA випустила нове відео, щоб відзначити другу річницю місії космічного корабля SDO, який був запущений 11 лютого 2010 року.

Після одинадцяти спокійних років, в останні два роки Сонце стало більш активним. Це призвело до спалахів великої інтенсивності.

Спостереження з космічної обсерваторії NASA SDO (Solar Dynamics Observatory) свідчать, що потужні вибухові процеси на Сонці - сонячні спалахи - приносять до межі земної атмосфери втричі більше енергії, ніж вважалося раніше.

Влітку минулого року британські астрофізики попередили уряд країни про те, що в найближчі 18 місяців на Землі станеться найсильніша за останні 150 років магнітна буря, викликана масштабними спалахами на Сонці.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 1952 | Дата публікації: 20-02-2012 | Додав: adminA | Теги: Дивовижне торнадо на поверхні Сонця | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]