Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Вт, 16-04-2024
Головна » 2012 » Жовтень » 1 » Депресії підлітків виникають через особливості будови мозку
11:43
Депресії підлітків виникають через особливості будови мозку


Нервозність і тривожність підлітків може пояснюватися тим, що в цьому віці сповільнюються синаптичні перебудови у ділянці мозку, що відповідає за переробку "страшних" емоцій. У молодості мозок інакше сприймає страх: раз злякавшись, він зберігає негативні емоції навіть після зникнення причини страху. Це, як стверджують дослідники з Медичного коледжу Вейл-Корнелл при Корнелльському університеті (США), звичайна властивість мозку, що дозріває, пише "Телеграф".

Дослідження включало в себе психологічний експеримент і нейрофізіологічний. Учасникам - дітям, підліткам і дорослим - давали навушники і просили поспостерігати за послідовністю геометричних фігур, що пропливають по екрану комп'ютера. Одна з фігур супроводжувалася різким, неприємним звуком. Врешті-решт страх при вигляді такої фігури ставав рефлекторним: при її появі у людини змінювалися фізіологічні показники, що реєструвалося приладами.

Наступного дня піддослідним знову показували послідовність фігур, однак тепер це відбувалося без неприємного стимулу. Діти і дорослі швидко усвідомлювали, що боятися нема чого, а ось підлітки 12-17 років, як і раніше, очікували неприємного звуку, і при виникненні відповідної фігури їх так само кидало в піт. Ті ж результати були отримані в дослідах зі щурами. Однак у цьому випадку дослідники могли в буквальному сенсі заглянути тваринам у мозок.

Як пишуть автори в журналі PNAS, в прелімбічній і інфралімбічній ділянках прифронтальної кори молодих щурів вони виявили особливості, які відрізняли їх від дорослих тварин і зовсім маленьких дитинчат. Перша з цих зон підключена до отримання та обробки "страшних" емоцій, а друга відповідає за їхнє вилучення з емоційної сфери. Як виявилося, у дитинчат і дорослих щурів у цій зоні кори був високий рівень синаптичної пластичності, а у щурів-підлітків - низький. Іншими словами, у підлітків у цій зоні нервові ланцюги довше перебудовуються, тому страх тримається довше.

Хоча нейрофізіологічні дослідження проводили на щурах, науковці переконані, що точно так само процеси йдуть в людському мозку. Отримані дані пояснюють найвищий рівень тривожності, неврозів і депресій серед підлітків у порівнянні з дорослими. Цілком можливо, це дозволить розробити ефективний спосіб боротьби з підлітковими депресіями - якщо, звичайно, вдасться знайти спосіб прискорити налаштування синапсів у "страхоперероблювальному" відділі мозку.

А ось миттєво виводити людей з глибокої депресії може кетамін - препарат, який використовується медиками та ветеринарами для індукції і підтримання загальної анестезії. Та втім то й річ: зазначений препарат, що класифікується як наркотик класу С, заборонений законом.



За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини психології | Переглядів: 2411 | Дата публікації: 01-10-2012 | Додав: adminA | Теги: Депресії підлітків | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]