Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 19-04-2024
Головна » 2012 » Березень » 8 » Cкупчення галактик Abell 2151 у сузір'ї Геркулеса
12:21
Cкупчення галактик Abell 2151 у сузір'ї Геркулеса



Астрономи Європейської південної обсерваторії за допомогою телескопа VST зробили детальний знімок "галактичної дискотеки" в сузір'ї Геркулеса - молодого скупчення галактик, багато з яких "обіймаються" один з одним, щоб згодом злитися в більші зоряні системи, повідомляє РИА "Новости".

Телескоп VST (VLT Survey Telescope), встановлений на горі Параналь у Чилі, має дзеркало діаметром 2,6 метра і оснащений 268-мегапіксельною камерою OmegaCAM, що дозволяє отримувати зображення дуже великих областей неба.

За допомогою цього інструменту науковці досліджували скупчення галактик Abell 2151 у сузір'ї Геркулеса, яке перебуває приблизно за 500 мільйонів світлових років від нас.

Воно в багатьох аспектах не схоже на інші прилеглі групи галактик: має досить неправильну форму, містить галактики найрізноманітніших типів, зокрема, багато молодих спіральних галактик, в яких триває інтенсивне зореутворення, а ось гігантських еліптичних галактик в ньому не видно.

На отриманому знімку детально видно сотні галактик, причому по всьому полю помічені пари зоряних систем, що "обнімаються", а потім зіллються в одиночні галактики більшого розміру.

Це, а також велика кількість багатих газом спіральних галактик, в яких триває інтенсивне зореутворення, наводить астрономів на думку, що скупчення галактик в Геркулесі відносно молоде.

Нагадаємо, що у центрі нашої галактики науковці знайшли дивну "чорну діру", яка дає "світломузику".

А нещодавно NASA опублікувало унікальні "сімейні" фотографії Юпітера - з парою супутників.



За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 1864 | Дата публікації: 08-03-2012 | Додав: adminA | Теги: Cкупчення галактик Abell 2151 у суз | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]