Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 19-04-2024
Головна » 2012 » Квітень » 24 » Цікаві міфи та факти про шизофренію
22:36
Цікаві міфи та факти про шизофренію


furniplanet.com - site, through which everyone available cheap bedroom sets online. Come to the site and Check it out. For each visitor furniplanet.com certainly buys something.


Шизофренія це хвороба про яку відомо всім, але відомо "нічого". Отже, розглянемо розповсюджені міфи, які ширяться у соціумі.

Міф: Шизофренія - дуже рідка хвороба.

Факт: Шизофренія зустрічається приблизно в одного відсотка людей на землі. В одних країнах вона спостерігається частіше, в інші рідше, однак причина поширеності цього захворювання вченим поки невідома. Існує статистика зустрічальності шизофренії в різних соціальних групах.

Міф: Шизофренія виникає від поганого поводження в дитинстві.

Факт: На появу в людини шизофренії практично не впливають виховання, соціально-економічне положення родини або релігія. Хвороба виникає в результаті порушення метаболізму ряду речовин у головному мозку, на цей процес обставини життя дитини вплинути не можуть. Але несприятливі умови можуть збільшити або спровокувати обважнення перебігу хвороби.

Міф: Психічні хвороби заразні.

Факт: Психічні хвороби не заразні. Захворювання не передається краплинним-повітряно-краплинним або іншим шляхом зараження, тому неможливо занедужати шизофренією, тісно спілкуючись із хворим.

Міф: Шизофренія передається в спадщину.

Факт: Якщо у вашій родині були хворі шизофренією, не можна говорити, що зі стовідсотковою ймовірністю хвороба передасться в спадщину й вам або вашим дітям. Жінка з діагнозом шизофренії здатна виносити й народити повноцінного малюка. При цьому треба пам'ятати, що фактор спадковості в шизофренії проявляється так само, як у ракових захворювань або цукрового діабету. Якщо хворі двоє батьків - дитина занедужує приблизно в 50% випадків, якщо один - ризик становить 25%.

Міф: Існують методи лікування від шизофренії.

Факт: На жаль, сучасні методи лікування шизофренії не дозволяють остаточно позбавити людини від цієї хвороби. Однак сучасні препарати дозволяють у багатьох випадках значно послабити її симптоми й поліпшити якість життя хворих і їх близьких.

Міф: Хворі шизофренією агресивні.

Факт: Хворі шизофренією в основному не агресивні. Більшість із них саме дуже відсторонені й тихі. По статистиці випадки агресивного поводження серед них зустрічається не частіше, ніж серед здорових людей.

Міф: Шизофренія - це наслідок поганих вчинків.

Факт: Той факт, що людина страждає шизофренією, не означає, що вона робила погані вчинки. Немає причин соромитися того, що ця хвороба виявилася у вашій родині. Страждати їй - те ж саме, що хворіти на діабет, виразковою хворобою або іншими хронічними захворюваннями.

Міф: Шизофренія - ознака моральної слабості.

Факт: Душевнохворі люди не можуть зусиллям волі усунути симптоми хвороби. Так само як зусиллям волі неможливо поліпшити зір або слух.

Міф: Шизофренія - це ознака геніальності.

Факт: Хід думки хворого шизофренією відрізняється нестандартністю, а часом і оригінальністю. Однак, далеко не всі люди, що страждають шизофренією, геніальні.

Міф: Хворі шизофренією не можуть працювати.

Факт: Діагноз "шизофренія" не є приводом відсторонення людини від роботи. Хворий у стані добре виконувати свої службові обов'язки. Більше того, необхідність працювати морально підтримує людину й допомагає йому відновитися після нападу й скоріше вийти з лікарні. Робота підвищує самоповагу хворого, підтверджує зацікавленість у ньому суспільства.

Міф: Хворим шизофренією місце у в'язниці.

Факт: Буває, душевнохворі люди попадають у в'язницю. Відбувається це через бродяжництво, токсикоманію й інші нетяжкі порушення, які відбуваються, як правило, у момент приступу або загострення хвороби. На жаль, суспільство розглядає в'язницю як місце ізоляції людей із шизофренією. Однак у тюремній лікарні їм не можуть надати необхідного лікування, і стан хворих продовжує погіршуватися. Подвійне покарання їм дістається від жорстокого обігу з ними інших ув'язнених, що приводить до остаточної втрати соціальних контактів і ще більшої ізольованості.

Міф: Люди із шизофренією не здатні думати про своє лікування.

Факт: Більшість людей із шизофренією розуміють, що вони хворі й прагнуть до лікування, хоча на початкових стадіях хвороби людині важко прийняти хворобу. Здатність людини приймати рішення щодо власного лікування значно підвищується, якщо члени його родини займають зацікавлену позицію, схвалюють і підтримують її рішення.

Міф: Існують методи лікування важких психічних захворювань.

Факт: На сьогодні не відомі методи, що дозволяють вилікувати людини від безупинно поточної шизофренії й важкого маніакально-депресивного психозу. Деякі психіатри заявляли, що здатні вилікувати таких душевнохворих. Однак їхні методи не вдавалося відтворити іншим фахівцям на довільно складених групах хворих. Що ми реально можемо, це послабити в багатьох випадках симптоми й поліпшити якість життя хворих і їх близьких. Не можна забувати про те, що існують різновиди шизофренії, коли хвороба тече від нападів, нехай навіть важкі, але не приводять до дефекту й перемежовані ремісіями гарної якості на рівні практичного видужання.

Міф: Хворіти на шизофренію - значить мати розщеплену особистість.

Факт: Хворіти на шизофренію - не значить мати розщеплену особистість. Розщеплення особистості пов'язане із зовсім особливим психічним станом, називаним професійною мовою МНОЖИННИМ ДИСОЦИАТИВНИМ РОЗЛАДОМ ОСОБИСТОСТІ. Воно викликається кількаразовими психічними травмами в дитинстві. Для людей із таким розладом характерні переходи від одного стану особистості до протилежного. Наприклад, соромлива й неспритна на людях секретарка час від часу перетворюється в товариську й звабливу шукачку розваг. При різних станах такі люди схильні називатися різними іменами. Слід зазначити, це дуже рідкий розлад і діагностується в основному психоаналітично орієнтованими американськими психіатрами. Воно прекрасно відображене у фільмі "Колір ночі" із Брюсом Вілісом у ролі психіатра.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини медицини | Переглядів: 3879 | Дата публікації: 24-04-2012 | Додав: admin | Теги: шизофренія, cheap bedroom sets online | Рейтинг: 1.5/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]