Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 29-03-2024
Головна » 2019 » Травень » 9 » Чому зозулі не в’ють гнізда та звідки походить легенда про відрахунок років - ку-ку
19:16
Чому зозулі не в’ють гнізда та звідки походить легенда про відрахунок років - ку-ку


 

 

Ку-ку. Чому зозулі не в’ють гнізда та звідки походить легенда про відрахунок років?

Через смугасте забарвлення зозулю часто помилково вважають малим яструбом.

Ці птахи пізно прилітають до нашої країни й дуже швидко відлітають.

— Зозулі прилітають в Україну, коли настає тепло, на деревах з’являється листя і є відповідний корм, — розповідає в коментарі газеті "Експрес" Ольга Яремченко, керівниця природо-охоронного відділу Українського товариства охорони птахів. — Загалом зозулі в нас затримуються недовго, приблизно три місяці. До кінця липня вони вже зимуватимуть в Африці та в Південній Азії. Короткотривале перебування в Україні пов’язане з відсутністю у певні періоди року корму для цих птахів.

— А чим вони живляться?

— Переважно волохатою гусінню: один птах за хвилину може з’їсти навіть до 10 штук цих шкідників. Загалом зозуля — чи не єдина птаха, що знищує велику кількість гусені соснових шовкопрядів, які мають отруйні волосини, та інших небезпечних шкідників — личинок пильщиків, хрущів, кобилок тощо.

— Чому зозулі не в’ють гнізда та не виховують потомство?

— Їм не потрібні гнізда: ночують вони на гілках дерев, свої яйця підкидають у гнізда інших птахiв. Цей так званий гніздовий паразитизм характерний приблизно для 80 видів птахів. Серед них — 40 видів зозуль, а також деякі види трупіалів, воскоїдових, африканських ткачиків і чорноголова деревна качка.

Через смугасте забарвлення зозулю часто помилково вважають малим яструбом. Тож коли зозуля швидко пролітає у лісі, то багато птахів реагують на неї, як на хижого пернатого, і покидають свої гнізда. От тоді зозуля може спокійно відкласти свої яйця. При цьому їхній колір та розмір подібний до того, який мають яйця власників гнізда.

Зазвичай пташенята зозулі вилуплюються першими. А якщо у гнізді вже є потомство його господарів, то малі зозулі викидають цих пташенят. Молоде потомство дуже добре орієнтується на місцевості та запам’ятовує середовище, в якому живе, навіть летить у вирiй без провідників. Маршрут у них закладений на рівні інстинкту.

— Чи мають зозулі ворогів у природі?

— Дуже багато! Це і хижі птахи, і кішки у парках. Зозулі — невеликі за розміром. Менші за галок і приблизно такі, як дрозди, лише хвіст мають довший.

— Чому саме зозуль наділили статусом птаха, який відраховує вік людини?

— Через специфіку співу. Жоден інший птах не має звучання, яке можна порахувати. Крім цього, “ку-ку” нагадує цокання годинника. Утім, звісно, відраховування віку зозулею — лише міф.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 666 | Дата публікації: 09-05-2019 | Додав: adminA | Теги: легенда про відрахунок років, ку-ку, гнізда, зозулі | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]