Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 19-04-2024
Головна » 2010 » Червень » 1 » Чи можливі зоряні війни
17:57
Чи можливі зоряні війни


Чи можливі зоряні війни Наффілдська рада з біоетики (Велика Британія) ініціювала серію консультацій щодо прийнятності втручання в пристрій людського мозку. З розвитком технологій наукове співтовариство постало перед етичною дилемою: є шанс допомогти мільйонам людей, однак ця можливість нерозривно пов'язана з низкою загроз - наприклад, створенням нової смертоносної зброї.

Про деякі подібні технології розповідає The Independent. Пацієнтам з хворобою Паркінсона імплантують в мозок електроди, щоб виправити дефекти рухової функції за допомогою глибокої стимуляції головного мозку. Лікарів турбують важкі побічні ефекти, що виникали в ряді випадків, як-от зміна особистості, загострення сексуального потягу і злочинна поведінка.

В Інтернеті вже продаються так звані творчі шапочки, які працюють за принципом транскраніальної магнітної стимуляції. Ці пристрої подають до голови електромагнітні імпульси, що поліпшують пам'ять і здібності до математики, а також полегшують симптоми депресії. У Шотландії лікарі випробовують методику лікування наслідків інсульту шляхом введення в мозок стовбурових клітин, розповідає видання.

У лабораторіях створюються чіпи, що дозволяють силою думки керувати будь-якими пристроями - від інвалідних крісел до зброї. The Daily Mail розповідає про експеримент Кевіна Уорвіка з Університету Рідинга. Десять років тому він імплантував собі в руку мікрочіп для уловлювання сигналів мозку. За допомогою цього пристрою він, перебуваючи в Нью-Йорку, керував маніпулятором, встановленим у Рідингу.

Проте одним з наслідків запровадження біонічних технологій може стати розмивання меж відповідальності людини за свої дії, визнають науковці. Також є побоювання, що втручання в будову мозку спричинить зміну особистості і що такі технології можуть використовуватися для управління думками інших людей.

За даними The Independent, в США щонайменше з десяток компаній займаються розробкою нейрокомп'ютерного інтерфейсу, причому багато з них є підрядниками військових. The Daily Mail цитує професора Томаса Болдуїна, організатора дискусії під егідою Наффілдської ради з біоетики: "Це не якась там наукова фантастика. Якщо силою думки дійсно можна замикати контакти і контролювати пристрої, можуть вийти веселенькі різновиди озброєння. З урахуванням невичерпних пентагонівських бюджетів зіркові війни в майбутньому не здаються мені неймовірними... Втручання в мозок завжди рівною мірою породжувало і надію, і страх. Це змушує нас ретельно обміркувати пов'язані з мозком фундаментальні питання: що робить нас людьми, що робить нас особистостями, як і чому ми думаємо і поводимося так, а не інакше".

Про своє бажання співпрацювати з DARPA (підрозділом міністерства оборони США з передовим досліджень) уже заявив герой іншої публікації The Daily Mail, російський підприємець Дмитро Іцков. Він переконаний, що протягом 10 років буде розроблена методика "пересадки" людського розуму в штучне тіло (спочатку хірургічними засобами, а потім і з допомогою "завантаження"), а це, на його думку, відкриває людству шлях до безсмертя. Наступним кроком, вважає він, буде створення нових тіл, а потім і штучного мозку, "комп'ютерної оболонки, в яку можна буде завантажити розум людини". Межа мрій Іцкова - навчитися переносити розум індивіда в голограму, адже у неї "маса переваг: можна проходити крізь стіни, рухатися зі швидкістю світла".

Щоб розв'язати ці завдання, підприємець створив проект з промовистою назвою "Аватар" (до слова, в DARPA теж існує схожий, хоч і орієнтований лише на потреби армії проект під такою ж назвою). Іцков, за його словами, вже найняв 100 науковців і далі залучає до співпраці зацікавлених фахівців. "Я розумію, що для вчених це дуже важка перешкода. Але я вірю, що називається, в "американську мрію". Якщо вкладаєш у щось всю свою енергію і весь свій час, можна втілити це в реальність", - заявив Іцков.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини психології | Переглядів: 1974 | Дата публікації: 01-06-2010 | Додав: adminA | Теги: Зоряні війни | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]