Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 19-04-2024
Головна » 2018 » Вересень » 17 » Чекає на українців зорепад Драконіди
16:06
Чекає на українців зорепад Драконіди


 

 

 

На українців чекає зорепад Драконіди
Зорепад Драконіди починається у перших числах жовтня, а свого піку сягне 8-10 числа.

У жовтні шанувальників астрономічних явищ чекає 2 зорепади: Драконіди та Оріоніди.

Про те, коли можна спостерігати, коли вони досягнуть піку і в яких частинах світу ці незвичайні явища буде видно найкраще, передають "Українські новини".

Зорепад Драконіди починається у перших числах жовтня, а свого піку сягне 8-10 числа. Зорепад відрізняється від інших тим, що метеорні потоки Драконіди найчастіше мають жовтуватий або червонуватий колір. Побачити зорепад можна близько сузір'я Дракона в Північній півкулі, тобто і в Україні. Насолоджуватися метеоритним дощем можна відразу після заходу сонця і до опівночі.

Період його піку припадає на третю ночі. О першій ночі можна побачити 5-18 яскравих горючих часток.

Піки їхньої активності пов'язані з наближенням материнської комети до перигелию – найближчої до Сонця точки. Світило "розтоплює" комету, вивільняючи газ і пил.

Жовтневий зорепад буває кожен рік із 6 по 10 жовтня. Земля проходить через скупчення пилу та сміття, залишені кометою Джакобіні-Циннера.

Зазвичай метеорів буває не більше кількох десятків на годину, але бувають і винятки.

Потоки метеорів Оріоніда почнуться 2 жовтня, а завершаться 7 листопада. Пік їхньої активності буде спостерігатися протягом 2 діб (20 і 21 жовтня). Цей зорепад вважається одним із найбільш видовищних. Відрізняються великими розмірами, високою швидкістю, великим ступенем яскравості й особливим блиском у вигляді довгих розчерків ("хвостиків"). Кількість частинок комет, які будуть згоряти, у середньому складе від 15 до 22. Проходить він у сузір'ї Оріона, у нього наша планета щорічно входить приблизно 16 жовтня. Метеорний потік можна буде спостерігати і у Південній, і у Північній півкулі, але краще його видно саме у Північній.

Оріоніда є породженням знаменитої комети Галлея. Середня інтенсивність Оріонід - 20-25 метеорів на годину.

Не дивлячись на те, що зорепад Оріоніди дає невелику кількість метеорів на годину, він вважається одним із найкрасивіших та яскравих метеорних потоків. Також метеори Оріоніди дуже швидкі – 148 тис. миль за годину.

Більшу частину падаючих метеорів зорепад дає після півночі, а пік падіння можна спостерігати за декілька годин до світанку.

Українці зможуть побачити "танець планет". Це унікальне астрономічне явище, коли з одного боку Сонця опиняться кілька планет.

 


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 807 | Дата публікації: 17-09-2018 | Додав: adminA | Теги: зорепад Драконіди, українці | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]