Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 19-04-2024
Головна » 2017 » Серпень » 16 » Бракуючу ланку між травоїдними і м’ясоїдними динозаврами вчені виявили
22:25
Бракуючу ланку між травоїдними і м’ясоїдними динозаврами вчені виявили


 

Учені розгадали загадку так званого "динозавра-Франкенштейна", який складається з частин тіла не пов'язаних між собою видів, передає ВВС-Україна.

Нове дослідження свідчить, що він фактично є зниклою сполучною ланкою між динозаврами, що харчуються рослинами, такими як стегозавр, і м'ясоїдними динозаврами, такими як тиранозавр рекс.

Знахідка проливає світло на еволюцію групи динозаврів, відомих як птахотазові.

Дослідження опубліковане у журналі Biology Letters Королівського наукового товариства.

Метью Берон, аспірант Кембриджського університету, розповів BBC News, що, за його оцінками, "динозавр-Франкенштейн" був одним з перших представників групи птахотазових, до складу якої входили такі тварини як рогаті трицератопси та стегозаври, у яких були хвостові шипи та спинні пластини.

"Динозавр-Франкенштейн", якого правильніше називати Чилізавром, спантеличив фахівців, коли вони вперше виявили його два роки тому.

У нього були ноги як у бронтозавра, стегна стегозавра, передні лапи й тіло, як у тираннозавра рекс. Вчені просто не знали, де його місце в родоводі динозаврів.

У нинішньому генеалогічному дереві динозаврів група птахотазових завжди вважалася абсолютно не пов'язаною з усіма іншими динозаврами.

Палеонтологи розглядали цих істот як нетипову групу. Але повторна оцінка пана Берона, опублікована у березні в журналі Nature, продемонструвала, що птахотазові були тісніше пов'язані з м'ясоїдними динозаврами, такими як тиранозавр рекс, ніж вважали раніше.

І саме пан Берон перетворив "динозавра-Франкенштейна" із загадки у відсутню ланку.

Альтернативна версія генеалогічного дерева динозаврів, яке тепер називають "деревом Берона", - це більше, ніж просто перестановка.

Його відкриття проливає світло на те, як різні групи динозаврів віддалилися й еволюціонували різними шляхами, додає співавтор відкриття професор Пол Барретт з Лондонського музею природничої історії.

"Чилізавр знаходиться на початку одного з таких великих розколів, і, зрозумівши їхню природу, ми зрозуміємо, що спричинило цей розкол", - каже професор.

Професор Барретт і аспірант Берон вважають, що їхнє нове генеалогічне дерево може замінити нинішній родовід динозаврів, якому 130 років.

"Дерево Берона" є суперечливим, і має своїх критиків. Але, якщо він наведе додаткові приклади спорідненості між різними видами динозаврів, то коло його прихильників зростатиме.

Пан Берон вважає, що порятунок Чілізавра зі статусу Франкенштейна може бути лише першим кроком у повторній оцінці групи.

 


За матеріалами Новини науки
Категорія: Екологічні новини | Переглядів: 1009 | Дата публікації: 16-08-2017 | Додав: adminA | Теги: травоїдні, ланка, м’ясоїдні динозаври, вчені | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]