Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Сб, 20-04-2024
Головна » 2012 » Червень » 21 » Бажання сексу та кохання активуються різними зонами мозку
15:52
Бажання сексу та кохання активуються різними зонами мозку




Міжнародна група дослідників зробила першу спробу створити карту ділянок мозку, відповідальних за формування таких почуттів, як сексуальне бажання та любов. Про це йдеться у прес-релізі Університету Конкордії (Concordia University) в Канаді, передає РИА "Новости".

"Ніхто ніколи ще не зіставляв обидва ці почуття з метою знайти механізми їхньої активації. Ми не знали, чого чекати: обидва могли бути самостійними, будучи повністю розділеними. Виявляється, що любов і бажання активуються окремими, але пов'язаними ділянками мозку", - цитують у прес -релізі слова професора психології університету Джима Пфауса (Jim Pfaus).

Спільно з колегами із США та Швейцарії, Пфаус проаналізував результати 20 різних досліджень, які оцінювали мозкову активність, тоді як учасники випробувань переглядали еротичні зображення або розглядали фотографій людей, що мали для них особливе значення. Об'єднавши ці дані, науковці змогли сформувати повну "карту любові та бажання" у мозку.

Вони виявили, що дві структури головного мозку, зокрема острівцева частка і смугасте тіло, відповідальні за перетворення сексуального бажання на любов. Острівцева частка - це частина кори головного мозку, що розташована глибоко в ділянці між скроневою та передньою частками півкуль, тоді як стріатум (смугасте тіло) розташований поблизу переднього мозку.

Любов і сексуальне бажання активуються різними ділянками стріатума. Ділянка, що активується сексуальним бажанням, зазвичай починає працювати під час впливу безумовно приємних речей, як-от секс чи їжа. Ділянка, що активується почуттям любові, залучена у процес супроводу таких речей, як нагородження і задоволення, що мають вроджену, початкову цінність. Враховуючи це, коли почуття сексуального бажання переростає в кохання, воно посідає інше місце у стріатумі.

Науковці були здивовані, виявивши, що ця ділянка смугастого тіла також пов'язана з наркотичною залежністю.

"Любов - це фактично звичка, яка виникає із сексуального бажання, коли це бажання задоволено. Тут працює той самий принцип, коли люди стають залежними від наркотиків", - стверджує Пфаус.

Причому любов необов'язково має бути поганою звичкою. Це почуття активує сигнали у мозку, які залучені до формування моногамного існування та створення пари. Деякі ділянки в мозку менш активні, коли людина закохана, порівняно зі станом, коли вона відчуває сексуальне бажання. "Тоді як сексуальне бажання має досить конкретну мету, любов більш абстрактна і багатогранна, тому менше залежить від фізичної присутності когось", - зазначає дослідник.

На його думку, когнітивна нейробіологія дає сьогодні дослідникам повне розуміння, де розташовані в головному мозку інтелект або здатність приймати рішення, але питання про походження кохання все ще має великий простір для пошуків. "Я розглядаю нашу працю як наріжний камінь, який, я сподіваюся, ініціює багато досліджень у галузі людської соціальної нейробіології, які дадуть загальне уявлення про те, де "живе" любов у мозку", - зазначив Пфаус.

Зазначимо, запах поту притягує протилежну стать, а сльози зменшують сексуальний потяг.

Крім того, американські науковці розкрили природу кохання. Антрополог зі США доктор Хелен Фішер близько 30 років вивчала це почуття і з'ясувала, що, виявляється, все залежить від гормонів, які формують типи особистості.


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини психології | Переглядів: 2223 | Дата публікації: 21-06-2012 | Додав: admin | Теги: зони мозку, бажання сексу, кохання | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]