Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Чт, 18-04-2024
Головна » 2018 » Липень » 18 » 12 супутників Юпітера астрономи відкрили
21:24
12 супутників Юпітера астрономи відкрили


 


 Астрономи відкрили 12 супутників Юпітера

Міжнародний астрономічний союз анонсував відкриття 12 раніше невідомих супутників Юпітера.

Астрономи Скотт Шеппард з Інституту Карнегі та його колеги шукали Планету-9, а випадково виявили супутники.

Вчені спостерігали віддалені регіони Сонячної системи за допомогою дуже чутливого інструменту Dark Energy Camera чотириметрового телескопа Blanco Міжамериканської обсерваторії Серра-Толло в Чилі. Волею випадку в поле спостереження телескопа появився Юпітер, і астрономи виявили в околицях планети 12 небесних тіл, які не піддавалися ідентифікації. На підтвердження орбіт цих тіл пішло близько року; виявилося, що всі вони обертаються навколо Юпітера, тому є його супутниками.

"Тепер ми знаємо про 79 супутників Юпітера. З видалення від планети поділили на дві групи. Супутники першої групи знаходяться ближче до Юпітера і обертаються навколо нього в тому ж напрямку, в якому Юпітер обертається навколо своєї осі. Більш віддалені супутники другої групи називаються ретроградними через ретроградні напрямки їх руху по орбіті", - каже Шеппард

Особливий інтерес для вчених представляє один з нових супутників, який знаходиться на дуже великій відстані від Юпітера, щоб входити в групу проградних супутників, але обертається в тому ж напрямі, що і планета. Цей об'єкт отримав назву Валетудо - за римським іменем богині здоров'я.

На супутнику Юпітера знайшли вулкан. Дані зібрав апарат Juno з використанням приладу Jovian InfraRed Auroral Mapper. Зібрана інформація свідчить про наявність джерела тепла поблизу південного полюса супутника Юпітера Іо. Воно може вказувати на вулкан, розташований на маленькому супутнику Юпітера.

 


За матеріалами Новини науки
Категорія: Новини астрономії | Переглядів: 897 | Дата публікації: 18-07-2018 | Додав: adminA | Теги: астрономи, 12 супутників Юпітера | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]