Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

        Новини науки

Пт, 29-03-2024
Головна » 2019 » Червень » 24 » 120 тисяч років тому людина опанувала важливий для еволюції навик - вчені
18:11
120 тисяч років тому людина опанувала важливий для еволюції навик - вчені


 


Вчені: 120 тисяч років тому людина опанувала важливий для еволюції навик

Дослідники з Кембриджського університету обстежили останки місцеперебування древніх людей, що жили на узбережжі річки Класес близько 120 тисяч років тому, і виявили там велику кількість обвуглених шматочків бульб. Робота опублікована в журналі Journal of Human Evolution, пише naked-science.ru .

Існує гіпотеза «дорога тканина», яка говорить про те, що максимальний розмір мозку ссавця визначається зворотним зв’язком з його травним трактом. Тобто травна система, «налаштована» на готову їжу, звільняє частину енергії, яка може перенаправлятися на утримання  головного мозку. Одним з підтверджень цієї гіпотези може стати стаття фахівців Кембріджського університету.

Провідний автор дослідження Синтія Ларбі (Cynthia Larbey) вважає, що обсмажені бульби зіграли критичну роль у розвитку людства. Цей спосіб харчування дозволяв людям годувати себе під час міграції і в той же час забезпечував організм великою кількістю вуглеводів. Автори, посилаючись на дані Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), помічають, що дієта сучасної людини на 55-80 відсотків складається з вуглеводів.

Вчені вивчали печери, що знаходяться на узбережжі річки Класес (Південна Африка), так як там приблизно 60-120 тисяч років тому мешкали мисливці і збирачі. Вони витягли звідти частину каменів і щільно утрамбованої землі і виявили сліди багать. Скориставшись методами мікроморфології, вони відокремили одні шари від інших і розглянули отримані зразки в електронному мікроскопі. З його допомогою вони знайшли клітини паренхіми і побачили зміни, які в них утворюються при випаровуванні вологи під час термічної обробки. Обвуглені шматочки бульб траплялися досить часто, тому фахівці зробили висновок, що вони потрапили в вогонь не випадково, а навмисно.

У бульбах міститься крохмаль, а значить, і велика кількість вуглеводів. Обсмажені бульби могли бути джерелом швидко засвоюваній глюкози, яка підвищувала рівень доступною організму енергії, в тому числі мозку. Така дієта, ймовірно, сприяла еволюційному розвитку. Крім того, стародавні люди повинні були володіти знаннями, що дозволяють ідентифікувати потрібні рослини, а також уникати токсичних бульб.

Раніше міжнародна група вчених висунула гіпотезу про те, що саме споживання жирної їжі сприяло зростанню мозку людських предків задовго до отримання вогню.


За матеріалами Новини науки
Переглядів: 599 | Дата публікації: 24-06-2019 | Додав: adminA | Теги: вчені, Еволюція, людина, 120 тисяч років тому | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]